Noves eines per a la sostenibilitat hídrica en el sector vitivinícola català: Guia de bones pràctiques i Catàleg de serveis i solucions tecnològiques
El projecte ViWaTec ha donat lloc a dues eines orientades a enfortir la sostenibilitat hídrica del sector vitivinícola: la Guia de bones pràctiques per a la millora de la gestió de l’aigua en els cellers i el Catàleg de serveis i solucions tecnològiques i digitals per a la gestió eficient de l’aigua al sector vitivinícola. Ambdues publicacions responen al repte creixent de gestionar l’aigua de manera més eficient i sostenible en un context d’escassetat hídrica persistent en moltes de les regions vitivinícoles de Catalunya.
El projecte, coordinat pel Catalan Water Partnership (CWP) ha comptat amb la col·laboració de destacats actors del sector vitivinícola, incloent-hi la patronal del vi (Associació Vinícola Catalana (AVC)) i el Clúster INNOVI. A més, quatre empreses especialitzades en gestió de l’aigua (ABM Consulting, CIM Aigua, GeoServei i Dr. Canicio Consulting Chemist) han aportat la seva expertesa per desenvolupar solucions i bones pràctiques orientades a millorar la gestió i reduir el consum d’aigua en el sector. Pel que fa al sector del vi, tres PIMES catalanes (Sumarroca, Unió Fruits – Els Guiamets) i La Vinyeta)han participat com a usuaris finals. A més, el projecte ha involucrat nou cellers addicionals, on s’ha analitzat el cicle de l’aigua, identificant millores i proposant recomanacions. Les bones pràctiques compartides s’han recopilat al document per impulsar la seva aplicació en el sector.
Guia de bones pràctiques per a la millora de la gestió de l’aigua en els cellers
Aquest document ofereix recomanacions pràctiques i estratègies per optimitzar l’ús d’aquest recurs en totes les operacions del celler, responent als reptes derivats de l’escassetat hídrica i les condicions climàtiques canviants.
La Guia presenta mesures per reduir el consum d’aigua en processos clau com la neteja, el reaprofitament d’aigües pluvials, la gestió eficient de les torres de refrigeració i la reutilització d’aigua regenerada. A més, posa èmfasi en la formació del personal i la implementació de polítiques hídrica sostenibles, destacant també la rellevància del monitoratge i el control del consum, així com l’optimització administrativa i física dels recursos hídrics per garantir una gestió més eficient i responsable.
A més, presenta 9 casos d’èxit de cellers catalans i internacionals que han aplicat estratègies per millorar l’eficiència hídrica.
Catàleg de serveis i solucions tecnològiques i digitals
Es tracta d’un recull de serveis i solucions tecnològiques desenvolupades per empreses membres del Catalan Water Partnership (CWP). El catàleg inclou:
- Solucions aplicades a la millora transversal de processos
- Solucions de sensorització, monitorització i control del cicle de l’aigua i reg eficient
- Solucions aplicades a la millora del tractament d’aigües residuals
- Iniciatives de sostenibilitat
- Serveis d’auditoria i consultoria
A més, cada tecnologia o servei està acompanyat del contacte de l’entitat proveïdora, amb l’objectiu de facilitar-ne l’aplicació pràctica i promoure sinergies entre el sector vitivinícola i el sector de l’aigua.
Cap a una vitivinicultura més eficient i sostenible
Amb aquestes dues eines, el sector vitivinícola català disposa de recursos valuosos per abordar els reptes de gestió hídrica i adaptar-se a un futur marcat per una disponibilitat limitada d’aigua. El projecte ViWaTec no només ha estat un pas endavant en la col·laboració entre el sector de l’aigua i el del vi, sinó que també ha posat les bases per a una transició cap a pràctiques més sostenibles que assegurin la viabilitat del sector davant els desafiaments climàtics.