El Catalan Water Partnership celebra l’Assemblea General amb un centenar d’empreses després d’haver arribat als 130 socis

El passat 30 de Juny es va dur a terme l’Assemblea General del Catalan Water Partnership a Barcelona. L’acte va ser inaugurat per Jordi Cros, president del Catalan Water Partnership, el qual va destacar que gràcies a tot l’esforç dels implicats, el clúster s’ha convertit amb una referència dins el sector arribant als 130 associats amb un creixement continuat en els darrers anys.

A continuació es varen presentar els resultats principals del Congrés EcoSTP 2023 celebrat a Girona durant entre el 26 i 29 de Juny per part d’Ignasi Rodriguez-Roda co-chair del congrés i que va destacar el gran èxit d’assistents a la fira, més de 530 de més de 50 països, i la presentació de més de 180 tecnologies innovadores. Va voler destacar les grans tendències en recerca de l’aigua des de la perspectiva científica: tecnologies i processos emergents, estratègies descentralitzades, recuperació de recursos i reutilització segura, digitalització i economia i petjada ambiental/social.

Seguidament, Eduardo Ayesa, president executiu del Centre tecnològic Ceit-BRTA i investigador de la Divisió d’Aigua i Salut, ens va parlar dels principals projectes duts a terme en l’ecosistema d’innovació d’aigua del país basc com per exemple el projecte NOVEDAR-CONSOLIDER i que va permetre comparar les prioritats entre Catalunya i País Basc.

Posteriorment, Xavier Amores, director del CWP va fer un breu resum de les activitats portades a terme al llarg de l’any 2022 i principis del 2023. Cal destacar que aquest any hem treballat els efectes de la sequera, la reactivació internacional, donar suport per tal d’aconseguir finançament amb fons de la UE i l’adaptació als canvis en competitivitat del sector. Remarquem que durant els primers sis mesos del 2023, s’ha portat a terme gairebé el mateix volum de jornades que durant tot el 2022 a causa de la gran sequera que estem vivint actualment i que ha obligat a fer un esforç de disseminació i de treball amb sectors intensius en consum d’aigua com la industria i el turisme. Si al 2022 el CWP havia participat en 32 projectes, al 2023 ja n’hi ha en curs 20, i s’han presentat 16 propostes més, entre els projectes en curs i les propostes hi ha més de 70 socis implicats. Finalment es va presentar la nova imatge corporativa del CWP juntament amb la nova pagina web, que es pot consultar a través del següent enllaç: www.cwp.cat

Jordi Cros, president del CWP, donant la benvinguda a l’Assemblea del CWP

Després del coffe-break els nous socis assistents a l’acte, van tenir també un espai on poder presentar-se davant la resta de participants en l’acte: Accysa, Aventec, Baco, Boonder, Circular Carbon, Derypol, Diverse, Flux Ingenieros, Irta, Italsan, Jumo, Optral, Protecnia, Sedal, SenssalTaigua. Tot seguit es va realitzar una activitat de networking on es van crear diferents grups per tal de parlar sobre quines accions es podrien dur a terme al CWP per ajudar a fer front a la sequera: promoure i difondre solucions aplicades a casos d’èxit i de reducció i reutilització d’aigua, accions de sensibilització fins i tot en èpoques on la sequera no és present; quines noves actuacions podria dur a terme el CWP per ajudar a millorar la competitivitat de les empreses i participants: un congrés de l’aigua a Barcelona, formacions en el sector…

Finalment Lucia Gusmaroli del CWP, va donar la benvinguda i la introducció a la presentació del projecte HYDROUSA i un workshop de solucions basades en la natura per a la gestió de l’aigua. Seguidament Oscar Pardo, d’Aeris Tecnologías Ambientales va contextualitzar les soluciones inspirades en la natura per a la gestió dels recursos hídrics: gestió de l’aigua residual, sistema agroforestal, recollida d’aigua de la pluja, dessalinització i circuits de gestió de l’aigua ecoturística. Gianluigi Buttiglieri, de l’Institut de Recerca de l’Aigua es va focalitzar en l’avaluació de contaminants emergents, tots dos focalitzats en el projecte Hydrousa. Victoria Salvadó, de la Universitat de Girona, va explicar el projecte Life BiodapH2O. Albert Herrero, d’Engisic, va mostrar filtres subsuperficials: l’aplicació de sistemes naturals en la depuració d’aigües residuals. Sergio Martínez-Campos, del Centre Tecnològics BETA de la UVic-UCC va exposar el projecte LEMNA: Valorització de dejeccions ramaderes mitjançant el tractament amb plantes aquàtiques i finalment Ainhoa Gaudes de Leitat va presentar la renaturalització de ciutats i l’aigua: casos d’èxit dels projectes Urban Green Up i Grow Green.

Similar Posts