Èxit de la jornada Watertalks “Tractament d’aigües residuals en la indústria química i farma: de la recerca a la implementació”

El passat 28 de gener, l’Institut Químic de Sarrià (IQS), en col·laboració amb Catalan Water Partnership (CWP), va acollir una nova edició de les Watertalks, les jornades que el CWP organitza conjuntament amb els centres de coneixement i universitats associats al clúster. La jornada, que va reunir més de 90 assistents entre professionals de la indústria, centres de recerca i institucions, es va centrar en els reptes i solucions més innovadores en el tractament d’aigües residuals de la indústria química i farmacèutica.

L’acte va iniciar-se amb la benvinguda institucional de la Dra. Núria Vallmitjana, directora de l’IQS Tech Transfer, que va posar de relleu que l’IQS és una entitat de coneixement que sempre s’ha caracteritzat per l’estreta col·laboració amb l’empresa. Per la seva banda, Sandra Colom, Líder d’Equip de Recursos per la R+D i la Innovació d’ACCIÓ, va fer un extens repàs a les oportunitats de transferència tecnològica en la gestió de l’aigua per als sectors químic i farmacèutic.

Durant la jornada, experts del sector van abordar qüestions clau com la gestió de fangs i substàncies perilloses en els efluents industrials, a càrrec de la Dra. Maria Auset (IQS), així com la problemàtica dels contaminants emergents i persistents, amb la ponència de Cristian Gómez (IQS). També es van presentar projectes innovadors com Graflavor, que ha explorat les propietats del grafè en l’adsorció de compostos odorífers, liderat per Carles Colomines (IQS), el projecte Ultimate, centrat en les oportunitats de reutilització de la indústria química a Tarragona, presentat per Andrea Naves (Eurecat), i el projecte Promisces, sobre tecnologies innovadores per l’eliminació de contaminants persistents i foment de la circularitat, presentat per Miren Lopez de Alda (IDAEA-CSIC).

La sessió va incloure una taula rodona en la qual representants d’empreses capdavanteres del sector químic i farma, com Boehringer Ingelheim i Basf, juntament amb empreses del sector de l’aigua, Dr. Canicio, Stenco i Telwesa, van debatre sobre els principals reptes en el tractament d’aigües residuals, com ara la minimització dels impactes ambientals, el foment de la circularitat, l’adaptació a l’actualització legislativa que afectarà a tota la indústria, el paper de la col·laboració publico-privada, o els temes que seran claus per abordar aquests reptes (digitalització, intel·ligència artificial predictiva, etc.). La taula va ser moderada per la Dra. Cristina Alonso, Directora del Centre d’Investigació de Referència UNIJES en Ecologia i Medi Ambient.

Xavier Amores, director del Catalan Water Partnership, va ser l’encarregat de la cloenda de la jornada, destacant la importància de la col·laboració entre indústria i recerca per avançar cap a una gestió més sostenible i eficient de l’aigua.

Aquesta edició de les Watertalks ha confirmat la necessitat d’impulsar la innovació i la implementació tecnològic per reduir l’impacte ambiental del sector químic i farmacèutic, així com la importància d’aquests espais de debat i intercanvi de coneixements per afrontar els reptes presents i futurs del sector.

Similar Posts