Finalitza el projecte HYDROUSA

El passat 30 de juny, va finalitzar el projecte europeu HYDROUSA, finançat en el marc del programa Horizon 2020. El projecte, dotat d’un pressupost total de 12M €, dels quals 10M € d’ajut, ha estat liderat per la Universitat Nacional Tècnica d’Atenes i ha comptat amb 28 socis amb expertesa en els àmbits de la gestió de l’aigua, agricultura i agronomia i solucions TIC, entre altres. A nivell català, van participar en el projecte l’ICRA, que va ser l’entitat responsable d’investigar la presència de contaminants emergents en el cicle de l’aigua, productes agrícoles i sòls regats amb aigua regenerada així com avaluar els potencials riscs per la salut humana i ambiental; AERIS Tecnologías Ambientales que van ser els responsables d’un dels pilots, més concretament el reactor UASB instal·lat en la illa de Lesbos per tractar les aigües residuals i produir biogàs, i el CWP que va estudiar la replicabilitat de les solucions desenvolupades en el marc del projecte a altres llocs d’Europa i va donar suport en comunicació i disseminació.

L’objectiu d’HYDROUSA ha sigut demostrar un conjunt de solucions circulars basades en la natura per a l’abastament, tractament i reutilització de l’aigua en zones aïllades del Mediterrani, subjectes a escassedat hídrica i a la pressió del turisme. El projecte ha treballat amb un enfocament holístic dins del nexe aigua – energia – alimentació, combinant solucions digitals amb tècniques tradicionals locals. L’aspecte socioeconòmic també ha tingut especial rellevància i, en aquest sentit, s’ha treballat colze a colze amb les comunitats locals per involucrar-les en el canvi de paradigma cap a un model d’economia circular en el qual s’integren les solucions HYDROUSA. Les solucions s’han instal·lat i testejat a 6 pilots localitzats a les illes gregues de Lesbos, Míkonos i Tinos. Com a principals resultats del projecte, fruit de 5 anys de feina, es destaquen cinc punts:

  • S’ha demostrat que una gestió circular de l’aigua residual a nivell descentralitzat amb recuperació d’aigua, energia i nutrients és sostenible i econòmicament viable
  • El tractament anaerobi combinat amb aiguamolls construïts i desinfecció produeix aigua regenerada de Classe A sense necessitat d’afegir una tercera etapa de filtració. A més, aquesta solució ha estat una de les primeres solucions basades en la natura en obtenir la certificació de Verificació de Tecnologia Ambiental per la Unió Europea.
  • S’ha demostrat la capacitat de la fertirrigació d’enriquir la biodiversitat i incrementar el rendiment agrícola
  • Els sistemes de drenatge sostenible (anomenats “bioswales” en anglès) permeten fer front a les inundacions rurals i, a més, incrementen les superfícies disponibles per a l’agricultura
  • Els sistemes de dessalinització solar permeten obtenir aigua tractada amb nivells de conductivitat extremadament baixos.

Similar Posts