|

El projecte LIFE Wat’savereuse finalitza amb èxit

  • Al projecte participen institucions dels territoris de Catalunya, Illes Balears i Occitània
  • • L’objectiu del projecte era sensibilitzar turistes, allotjaments, comunitats locals i autoritats regionals sobre la importància de l’estalvi i la reutilització de l’aigua en l’àmbit turístic

El projecte LIFE Wat’savereuse, iniciat el 2020 amb la participació d’institucions dels territoris de Catalunya, Illes Balears i Occitània (França), ha arribat a la seva conclusió amb èxit. El consorci, liderat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània, comptava amb la participació de l’Agència Catalana de l’Aigua, Eurecat i el Catalan Water Partnership en l’àmbit català, amb ABAQUA, AETIB i el Cliq-IB pel que fa a les Illes Balears i amb AD’OCC i AquaValley a Occitània. L’objectiu del projecte era sensibilitzar els turistes, els allotjaments, les comunitats locals i les autoritats regionals sobre la importància de l’estalvi i la reutilització de l’aigua en l’àmbit turístic.

Durant els tres anys i mig d’execució, el projecte ha desplegat una sèrie de campanyes de comunicació que han abastat una àmplia gamma de recursos i tècniques. Això ha inclòs la distribució de fulletons informatius i altres materials visuals destinats a fomentar un ús sostenible de l’aigua entre els turistes. A més, s’han produït vídeos promocionals per sensibilitzar la població sobre l’escassetat d’aigua i s’han organitzat diverses jornades dirigides als responsables d’allotjaments turístics dels territoris implicats. Aquestes jornades han subratllat la importància crítica d’una gestió eficient i sostenible de l’aigua, presentant tecnologies per a l’estalvi i la reutilització, així com casos d’èxit aplicats al sector. Cal destacar que aquestes jornades es van organitzar en col·laboració amb associacions del sector i ens locals, assolint una ampla difusió i participació.

L’acte final del projecte va tenir lloc a Palma (Mallorca) el 21 de març, coincidint amb les celebracions del Dia Mundial de l’Aigua. Al llarg de la jornada van intervenir autoritats de les tres regions participants, ens locals, i exponents de la Comissió Europea, manifestant un ferm compromís amb la sostenibilitat relacionada amb l’ús de l’aigua en l’activitat turística. Durant l’esdeveniment, Xavier Bernard-Sans, secretari general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, va presentar els resultats més destacats del projecte. Es va posar en relleu que LIFE Wat’savereuse ha aconseguit sensibilitzar més de 14 milions de turistes i més de 3.000 establiments hotelers durant el seu període d’execució, subratllant la seva contribució significativa a la conscienciació sobre la importància de la gestió sostenible de l’aigua en el sector turístic. Pel que fa a les polítiques regionals, es va posar l’accent en els ajuts destinats a impulsar projectes d’estalvi i reutilització d’aigua en els allotjaments turístics de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i en una línia d’ajut similar ja anunciada a escala d’Illes Balears.

Aquest projecte ha representat un pas ferm cap a la gestió sostenible de l’aigua en la indústria turística i ha marcat un precedent en la col·laboració transnacional per abordar els reptes mediambientals en el context del turisme. El seu llegat perdurarà en les polítiques i pràctiques futures, promocionant un ús responsable i eficient dels recursos hídrics en les regions participants.

Similar Posts