El CWP supera les 100 jornades organitzades centrades en el context actual de sequera amb més de 5.500 participants
- La intensificació de la sequera ha propiciat des del gener de 2023 un augment de l’activitat i participació en jornades per part de l’equip del CWP.
- A les jornades s’han presentat projectes i solucions tecnològiques i digitals de les entitats associades per a tots els sectors productius i administracions públiques.
Des del 2020 que Catalunya viu en un context d’escassetat pluviomètrica que ha anat empitjorant a mesura que han avançat els anys. Des del Glòria, l’últim episodi plujós destacat que es va viure, que el territori no acumula les quantitats d’aigua i neu que s’esperaria. Això ha portat a la disminució del cabal dels rius i en conseqüència, que els pantans hagin baixat fins a nivells mínims en les conques internes, on les reserves actuals es troben al 17,65% el 9 d’abril de 2024.
L’última sequera de magnitud similar la trobem en el període del 2005-2008, però l’actual està sent la més greu que s’ha viscut per la seva continuïtat, magnitud i intensitat. Això ha obligat a activar el pla de sequera i ha portat que en l’actualitat les localitats afectades pel sistema Darnius-Boadella ja estiguin en la fase 2 d’emergència i que la resta de les conques internes es trobin en la fase 1, i es que des del Gener de 2023 s’ha intensificat notablement les sessions dirigides als diversos sectors i entitats afectats per la sequera.
Foto 1: Jornada de celebrció del 15è aniversari durant la ponència d’Araceli Segarra, primera dona catalana i espanyola en coronar el cim Everest
En aquest context, el Catalan Water Partnership, el clúster de l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya, ha organitzat i participat en més de 100 jornades en el darrer anyrelacionades amb la temàtica, on ha pogut presentar davant de més de 5.500 persones els projectes d’R+D, economia circular i digitalització en els que ha treballat i està treballant el clúster, i que tenen un impacte directe en la sequera. Alguns d’ells estan focalitzats en sectors on la sequera hi té repercussions a un alt nivell d’impacte econòmic, com són el sector agroalimentari i el turístic. En aquest cas cal destacar els projectes Wat’Savereuse, Smarth2Otel i Smarth2Otel 2.0, Watertur, Welliance, IKAT i Sentinel dins del sector turístic. D’altra banda cal destacar aquells projectes i col·laboracions amb el sector agroalimentari com és el cas del projecte VECOLI o el Viceracutting i que han pogut ser compartits en diversos Fòrums i jornades amb clústers. Així mateix, el CWP ha realitzat moltes d’aquestes jornades amb el sector industrial, en algun cas amb més de 500 assistents representatius de la Indústria catalana.
Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la sequera i buscar solucions a través de la innovació i digitalització, s’han presentat tecnologies innovadores de les entitats associades al clúster, per donar resposta als reptes que la situació presenta. Les tecnologies han estat aplicades en diferents àmbits que engloben sectors com el de l’esport, la indústria, el turisme i l’agricultura. D’aquest esforç també ha sorgit la creació del Catàleg de solucions i serveis per fer front a la sequera el qual es pot descarregar a la pàgina web del CWP
En les jornades també s’ha parlat d’antecedents i casos d’èxit implementats en regions que també pateixen estrès hídric com és Califòrnia (als Estats Units), Austràlia o Singapur entre d’altres.
Foto 1: Jornada “Water Innovation Day 2024” durant la benvinguda del president de l’entitat, Jordi Cros.