El projecte SMARTH2OTEL ha iniciat la seva última fase amb l’objectiu de validar i implementar en establiments turístics innovadores solucions digitals per a una gestió eficient d’aigua i energia
- Durant la tercera i última fase del projecte es testaran i implementaran les tecnologies desenvolupades per a tractament i monitoratge de l’ aigua en condicions reals en dos establiments turístics. Així mateix, es validarà i optimitzarà una plataforma Cloud integral de monitoratge de recursos hídrics i energètiques.
- El projecte, que va arrencar el 2022 i està cofinançat pel Ministeri d’Indústria i Turisme, suposa un rellevant pas cap a la transformació digital del sector turístic, mitjançant eines que combinen sostenibilitat, innovació tecnològica i viabilitat econòmica.
El projecte SMARTH2OTEL per a l’estudi i desenvolupament de solucions digitals innovadores que permetin una gestió eficient i sostenible del cicle d’aigua en establiments turístics ha iniciat la seva tercera i última fase de desenvolupament experimental en la qual es pretén validar i implementar solucions tecnològiques avançades en dos establiments turístics. L’objectiu final és oferir una eina digital robusta que permeti una gestió eficient, sostenible i econòmica dels recursos hídrics i energètics en el sector turístic.
Liderat pel Catalan Water Partnership (CWP), en aquesta última fase participen en el projecte: empreses expertes en el cicle de l’aigua i energia, AERIS, LENTE Ingenieros, Ulbios, l’empresa especialitzada en digitalització Nexmachina i el clúster GAIA. Està cofinançat pel Ministeri d’ Indústria i Turisme.
En les dues fases anteriors, SMARTH2OTEL va consolidar les bases tecnològiques i els prototips per a la gestió integrada del cicle aigua-energia. L’ actual se centra a validar aquestes solucions en condicions reals d’ operació, optimitzant la seva funcionalitat per facilitar la seva futura comercialització. Les primeres implementacions d’ aquestes tecnologies innovadores es realitzaran a l ‘ Hotel Samba i el Càmping Les Medes, ambdós ubicats a la província de Girona i destacats pel seu compromís amb la gestió hídrica responsable en el sector turístic.
El projecte ajudarà a posicionar els establiments turístics com a referents en sostenibilitat i digitalització, amb solucions que milloren l’eficiència operativa i redueixen costos. Amb les eines desenvolupades es pretén així mateix facilitar la incorporació d’aquestes tecnologies al sector, “promovent l’economia circular i contribuint a la lluita contra el canvi climàtic i l’escassetat d’aigua”, subratllen des del consorci.
Per això, consideren, SMARTH2OTEL representa un pas ‘crucial’ cap a la transformació digital del sector turístic, “oferint eines que combinen sostenibilitat, innovació tecnològica i viabilitat econòmica.”
Reptes tecnològics
Segons informen, els principals reptes des del punt de vista tecnològic en aquesta tercera fase són:
- Qualitat de l’aigua i seguretat sanitària: Validació del sistema Ulbios Water, que combina sensors avançats i algoritmes per predir i prevenir el risc de legionel·la en instal·lacions crítiques.
- Reutilització i economia circular: Validació del sistema AnMBr per a la depuració d’ aigües negres i grises, combinant-lo amb tecnologies d’ oxidació avançada que permetin la seva reutilització.
- Integració aigua-energia: Digitalització integral i monitoratge del cicle aigua-energia, generant biogàs i energia renovable a partir de processos de depuració.
- Digitalització i presa de decisions: Optimització d’una plataforma Cloud que centralitza dades, proporciona indicadors clau i genera alertes per a una gestió sostenible millorant la presa de decisions.