VII Water Innovation Day, impulsant la innovació tecnològica en el sector de l’aigua
- El projecte guanyador de l’edició d’enguany va ser el projecte NATURE presentat per Víctor Matamoros de l’IDAEA – CSIC
- Els projectes finalistes van ser Nat4Wat de l’ICRA presentat per Josep Pueyo-Ros i M-AD-NESS de l’IQS Barcelona presentat per Yeray Asensio
L’Auditori del Museu de la Ciència CosmoCaixa va acollir aquest passat 20 de febrer la setena edició del Water Innovation Day, un esdeveniment organitzat pel Catalan Water Partnership (CWP) destinat a promoure la transferència de coneixement i resultats dels principals projectes d’R+D duts a terme per empreses i centres de recerca al sector de l’aigua de Catalunya. L’acte va comptar amb la participació de més de 160 assistents i la presentació de 15 projectes d’R+D, consolidant-se com una cita clau per als professionals del sector.

Apostant per la col·laboració i la innovació
Una de les missions del clúster de l’aigua és promoure la col·laboració entre empreses, centres tecnològics i institucions, i d’aquesta manera abordar amb més garanties d’èxit els reptes actuals del sector de l’aigua. Així ho va remarcar Jordi Cros Herrero, president del CWP, en la benvinguda als assistents, a més de posar en relleu els 28 projectes d’R+D i innovació en els quals el CWP ha participat o coordinat durant el 2024, deu dels quals amb finançament europeu, o del del programa d’ajuts a AEI del Ministeri d’ Indústria i Turisme i programes IRC de ACCIÓ . El director del clúster, Xavier Amores, també va avançar informació sobre futures jornades i fires on el clúster tindrà presència activa.
La innovació i les oportunitats d’investigació i desenvolupament també van centrar la intervenció de María José Tomás, del departament de Promoció Industrial i Cooperació Territorial del CDTI, que va presentar les línies de suport a la R+D+i del CDTI enfocades al sector de l’aigua, així com una panoràmica general de les convocatòries europees i altres iniciatives de col·laboració .

Presentació de projectes d’ R + D per a la gestió sostenible de l’ aigua
Un dels moments centrals de la jornada va ser el bloc de presentacions de projectes d’ R+D, en el qual es van presentar quinze projectes que aborden diversos reptes en la gestió i tractament de l’ aigua. La resiliència de les plantes potabilitzadores davant els extrems climàtics i la seva adaptació a través de la digitalització van centrar iniciatives com Impetus (Eurecat), presentat per Queralt Plana, que se centra especialment en la prevenció de la proliferació d’ algues, i AquaDapT (Aigües de Vic), de la mà d’ Anna Treserra, que empra eines digitals per garantir la qualitat de l’aigua potable. Les solucions basades en la natura van ser protagonistes amb Nat4Wat (ICRA-CERCA), presentada per Josep Pueyo-Ros; NATURE (IDAEA-CSIC), que avalua científicament el seu potencial per eliminar antibiòtics i gens de resistència antibiòtica, com va explicar Victor Matamoros; i Natureu (Consorci Besòs Tordera), que aposta per la regeneració d’aigües amb aiguamolls artificials, presentat per Sandra Valero. En l’àmbit de la reutilització i recuperació de recursos, LIFE WARRIOR (Cetaqua), presentat per Pau Berenguer, desenvolupa un esquema innovador per garantir l’aigua regenerada en el reg agrícola; Life-ZOO (LEQUIA – Universitat de Girona), on Paola Sepúlveda va presentar estratègies per a una gestió circular de l’aigua en zoològics, mentre que IntelWATT (Sorigué), presentat per Eudald Tuxans, se centra en la simbiosi industrial per aprofitar recursos hídrics i energètics. L’economia circular també va estar representada per ICARUS (ACCIONA), de la mà d’Aina Soler, que recupera cel·lulosa de les EDARs per a la construcció, i FOSPHORUS (Genocov – Universitat Autònoma de Barcelona), on Juan Antonio Baeza va exposar estratègies per recuperar fòsfor en el tractament d’aigües residuals. L’aprofitament de subproductes també va ser el focus de M-AD-NESS (IQS Barcelona), presentat per Yeray Asensio. La innovació tecnològica aplicada a la qualitat de l’aigua es va reflectir en la tecnologia ELSAR® (Aqualia), desenvolupada en el marc del projecte ULTIMATE, presentada per Patricia Zamora, que combina electroestimulació i tractament biològic; el projecte NINFA (LEITAT), on Ainhoa Gaudes va detallar estratègies per protegir les aigües subterrànies i prevenir contaminació; i RegAssist (IRTA), explicat per Jordi Oliver, que busca optimitzar el reg agrícola mitjançant tecnologies digitals. Finalment, la protecció d’ecosistemes i gestió sostenible de l’aigua van ser el centre de REST-COAST (Albirem), exposat per Laura Puértolas, en el qual s’han elaborat plans de negocis per a solucions basades en la natura per a la restauració d’ecosistemes costaners.), exposat per Laura Puértolas, que ofereix eines per protegir i restaurar dels ecosistemes costaners.
Una de les novetats d’aquesta edició va ser la Jornada Tècnica de Ciberseguretat aplicada al cicle urbà de l’aigua, una sessió en col·laboració amb la Càtedra INCIBE de digitalització i ciberseguretat hídrica de la Universitat de Girona. En ella, Manel Poch, professor d’enginyeria química de la Universitat de Girona (UdG) va presentar la càtedra i Manel Medina, director del màster de gestió de la ciberseguretat i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va dur a terme una ponència on va ressaltar la importància de la ciberseguretat en el sector de l’aigua.
Premis als millors projectes d’ innovació
Els assistents van triar el millor projecte d’investigació en l’ús sostenible de l’aigua, premi que va ser per a NATURE de l‘IDAEA – CSIC presentat per Víctor Matamoros. NATURE és un projecte que va ser finançat en el marc del la convocatòria conjunta 2020 AquaticPollutants. El projecte NATURE, realitzat entre 2020 i 2024, tenia com a objectiu demostrar, a través d’evidències científiques, que les solucions basades en la natura poden millorar el tractament de l’aigua a l’escala d’una conca hidrogràfica. Aquestes solucions redueixen els contaminants dels ecosistemes aquàtics i atenuen els efectes ecotoxicològics derivats de la contaminació antropogènica. Per primera vegada, es realitza una avaluació integral de diverses tècniques naturals, tant convencionals com innovadores, per minimitzar l’impacte dels antibiòtics, la resistència antimicrobiana i els patògens sobre la qualitat de l’aigua. El projecte s’ha articulat en tres fases: fase experimental, en la qual s’ha avaluat la reducció dels contaminants aquàtics en solucions basades en la natura i se n’han comparat els resultats amb tecnologies convencionals; en segon lloc s’han model·litzat les dades i finalment s’ha dut a terme una avaluació de riscos en la salut humana. El projecte, coordinat des de l’IDAEA-CSIC, s’ha realitzat juntament amb la Universitat de Aarhus (Dinamàrca), CIIMAR (Portugal), KIT (Alemanya), Kilian Water (Dinamàrca) i ENI-ABT (Mali),
Els dos projectes finalistes van ser Nat4Wat de l’ICRA presentat per Josep Pueyo-Ros, i M-AD-NESS de l‘IQS Barcelona presentat per Yeray Asensio. Nat4Wat és una eina de suport a la presa de decisió desenvolupada en el marc del projecte europeu Multisource que assisteix l’usuari en la selecció de la solució basada en la natura més adequada per a les seves necessitats en funció del cas d’aplicació i de les necessitats en relació a la gestió de l’aigua. M-AD-NESS es un projecte finançat per l’Agencia Estatal de Investigación que té com a objectiu la creació d’una nova solució tecnològica basada en la integració de processos biològics i bioelectròquimics per a la revalorització de fangs d’EDAR mitjançant reactors anaeròbics duals que permeten produir biometà in-situ.

Clausura institucional
Javier Selva, director general de Transferència i Societat del Coneixement de la Generalitat de Catalunya, va tancar la jornada subratllant la rellevància d’aquestes trobades per impulsar la transferència tecnològica en el sector de l’aigua i el paper dels clústers com el CWP a connectar oferta i demanda cientificotècnica.
Amb aquesta setena edició del Water Innovation Day, el CWP reafirma el seu compromís amb la innovació i la col·laboració en la gestió sostenible de l’aigua.