Resiliència 4.0 d’ infraestructures i cultius enfront d’ espècies invasores: neix el projecte INVASOR-ES
El nou projecte INVASOR-ES desenvoluparà solucions per mitigar l’ impacte de les espècies exòtiques invasores en infraestructures hidràuliques
El musclo zebra, el caragol poma o els briozous són espècies exòtiques invasores (EEIs) que causen un fort impacte en determinats ecosistemes, i també en infraestructures hidràuliques. Aquestes espècies causen obstruccions, avaries, elevats costos de manteniment i/o pèrdues de productivitat agrícola. Amb l’objectiu de minimitzar els perjudicis que causa aquest fenomen neix el projecte INVASOR-ES, emmarcat en la convocatòria de Grups Operatius Supraautonòmics de l’AEI-Agri (2023).
A través de la implementació de tecnologies innovadores, INVASOR-ES es proposa crear estacions de monitoratge basades en visió artificial i deep learning per identificar i classificar de forma precisa i eficient les larves d’ EEIs. Això permetrà un control preventiu més eficaç i menys dependent de tractaments químics costosos i perjudicials per al medi ambient.
El passat 15 de gener, el consorci del projecte INVASOR-ES, va celebrar una reunió de seguiment tècnic a les instal·lacions d’Aigües del Segarra Garrigues. Durant la jornada, els membres del consorci van tenir l’oportunitat de visitar la xarxa de distribució de reg, incloent-hi una de les basses de recol·lecció d’aigua i una estació de bombament. INVASOR-ES té com a objectiu desenvolupar solucions tecnològiques avançades per mitigar l’impacte de les espècies exòtiques invasores (EEIs) en infraestructures hidràuliques, amb un enfocament especial en els sistemes de reg.


La principal innovació del projecte és la creació d’estacions de monitoratge que detecten EEIs en estat larvari i adult en temps real, mitjançant la captació automàtica de mostres i l’ús de visió artificial (AI). Això possibilitarà un control més eficient, adaptat a les necessitats específiques de cada infraestructura, amb una disminució significativa dels costos operatius i una millora en la sostenibilitat del sistema. A més, es desenvoluparan estratègies preventives per a EEIs emergents, per tal d’ anticipar-se a futurs problemes i mitigar l’ impacte econòmic que aquestes espècies poden causar.
Aquest projecte s’emmarca dins del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027 i està cofinançat en un 80% pel FEADER i en un 20% pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, amb un ajut total de 585.319,34 euros, la qual cosa representa un finançament del 99,1%.
El projecte està format per les següents entitats: Catalan Water Partnership (coordinadors), Aigües del Segarra Garrigues S.A., Eurecat, VELABER Consulting S.L. (coordinadors tècnics), Comunidad de Regantes Campés, KOAN Irrigation S.L., Automatización de Sistemas y Aplicaciones Industrial, la Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA) i ZINNAE.
