Més de 60 experts i parts interessades es van reunir al Workshop del projecte Sea4Value: Critical Raw Materials from unconvencionals: Ensuring supply through Circular Economy
El passat divendres 17 de novembre, més de 60 experts i parts interessades es van reunir al Workshop del projecte Sea4Value: Critical Raw Materials from unconvencionals: Ensuring supply through Circular Economy. L’objectiu de l’esdeveniment era promoure l’intercanvi de coneixements i el networking entre els actors del sector de les matèries primeres crítiques (CRMs), així com del sector de l’aigua, específicament en la dessalinització i la mineria d’aigua.
Hannah Arpke, coordinadora del projecte Sea4Value, va obrir l’esdeveniment, que es va celebrar tant a Barcelona com online, donant la benvinguda a tothom i donant pas a Sandra Casas i Naiara Hernández, que van resumir els avenços del projecte Sea4Value fins al moment. A continuació, va tenir lloc una inspiradora presentació de l’expert Christopher Fellows, expert sènior en aigua de la Saline Water Conversion Corporation (SWCC) a l’Aràbia Saudita i professor adjunt a la Universitat de New England, Australia, sobre el valor potencial de la salmorra de dessalinització.
Després d’un cafè-networking a la mateixa sala, es van presentar quatre projectes europeus relacionats amb la valorització de CRM de fonts no convencionals. Es tracta de SEArcularMine, WaterMining, Life INDESAL i, finalment, el projecte Metallico, presentat consecutivament per Fabrizio Vicari (ResourSEAs), Guillermo Zaragoza (CIEMAT), Luca Sbardella (ACCIONA) i José Luís Cortina (Barcelona Tech UPC).
Cap al final de l’acte es van celebrar dues taules rodones. La primera, moderada per Nicholas Nelson d’Omya, va tractar sobre la recuperació de metalls i minerals com a palanca econòmica per a les dessalinitzadores i va comptar amb la presència de diversos experts: Naiara Hernández d’Aqualia, Guillem Gilabert-Oriol de Dupont, Christopher Fellows de SWCC i Christos Charisiadis de NEOM portfolio. Després d’una discussió molt interessant, va seguir la segona i última taula rodona, aquesta vegada moderada per Frederic Clarens d’Eurecat, que va iniciar i conduir el debat sobre Mercat de les matèries primeres crítiques: barreres i oportunitats, juntament amb José Luís Cortina de Barcelona Tech UPC, Fidel Grandia d’Amphos 21 i Philip Barthelmess d’Omya.
El taller va finalitzar amb una cloenda a càrrec d’Aina Amengual del Catalan Water Partnership (CWP), principal organitzadora de l’esdeveniment, i una sessió final de networking i dinar al mateix espai.