Les aliances entre sectors: un factor clau per combatre les conseqüències de la sequera

A Catalunya, els darrers mesos han estat marcats per la sequera, les alertes en la gran majoria de conques internes i les minses precipitacions acumulades. Aquesta tendència històrica no ha pogut ser revertida per les darreres pluges del mes de juny, mantenint molt baixos encara els nivells d’aigua embassada. Així doncs, davant la conjuntura actual, el Catalan Water Partnership (CWP) ha pres part activa en l’organització de diverses jornades sectorials en relació a l’ús i gestió eficient de l’aigua.

Darrerament, el CWP ha participat en diverses jornades enfocades a diferents sectors per treballar en la gestió de l’aigua en els respectius àmbits: industrial, turisme, etc. Per exemple, el passat 19 d’abril es va realitzar una sessió amb el sector turístic i la gestió eficient de l’aigua, coorganitzada amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb la participació dels departaments d’Acció Climàtica i d’Empresa i Treball, va comptar amb un total de 500 participants. El 18 de maig, també organitzada amb l’ACA i ACCIÓ, orientada a l‘optimització del consum d’aigua als diversos sectors industrials i amb un total de 560 assistents. Desprès d’aquests dos esdeveniments s’han organitzat una quinzena de trobades amb diversos sectors. Un dels sectors amb més impacte en el consum d’aigua, és el sector alimentari, en aquest sentit i en el marc de la cooperació interclúster el CWP ha co-organitzat una primera jornada el passat 21 d’abril amb INNOVACC Jornada de circularitat dels recursos a la indústria càrnia” i el 24 de maig amb INNOVIAigua i Cellers. Com actuar davant l’emergència climàtica en l’aigua en els cellers”.

En concret, aquestes dues aliances amb el sector carni i vitivinícola han permès compartir casos d’èxit i exemples per pal·liar els efectes de la sequera. D’aquelles dues sessions, s’ha repetit la iniciativa, concretament, el dia 13 de juliol va tenir lloc la jornada “Solucions per a la gestió de l’aigua en el sector carni en el context de sequera actual” organitzada conjuntament amb el CWP i INNOVACC i celebrada a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.  L’objectiu d’aquesta va ser conèixer solucions, projectes i casos d’èxit que s’han dut a terme per reduir el consum d’aigua a les indústries del sector carni, concretament es van presentar casos d’èxit i solucions tecnològiques que s’han dut a terme per reduir el consum d’aigua al sector carni. Andreu Camps, de l’empresa Diversey, va explicar com enfocar la reducció del consum d’aigua a la indústria alimentària. Adriano Pace de KURITA va exposar una solució tecnològica per a l’estalvi d’aigua i energia en sistemes de vapor/depuradores. Mariona Danés de l’empresa Derypol va presentar l’estalvi d’aigua en la depuradora amb l’ús de floculants. Lluís Baldi de CIMAigua va exposar les millores de les condicions d’abocament amb un disseny optimitzat del tractament d’aigua d’aportació de la indústria de l’envasament.

En la jornada d’INNOVI que va transcórrer el passat 14 de juliol sota el nom “Aigua, Vinya i Cellers: gestió de l’aigua i innovació en un context d’emergència hídrica”. Es van presentar els casos d’èxit de solucions per fer front a al sequera de l mà d’experts del sector de l’aigua. Aquests varen ser Agustí Figueras d’ABM on va explicar la circularitat i autosuficiència en el món agrari i la indústria agroalimentària. Carlos Serrano d’Aonchip va parlar de la digitalització IOT en viticultura i la disponibilitat hídrica de la vinya. Alba Cánovas d’Anthesis Lavola va parlar de l’us eficient de l’aigua i recursos ala projecte LIFE PRIORAT MONTSANT. Carme Santasmasas d’ACO va fer referència a solucions integrades pel reciclatge d’aigües residuals d’un celler. Per finalitzar, Joaquim Bellvert de l’IRTA, va exposat l’aplicació del reg de precisió en vinya.

L’aliança entre els diversos sectors i clústers és una eina indispensable per mitigar els efectes de les restriccions d’aigua, tot establint noves pautes i alternatives innovadores i sostenibles per fer front al futur, que implicaran un canvi d’hàbits en relació a l’ús i consum d’aquest bé.

Similar Posts