La VIII Immersió Estratègica del Catalan Water Partnership reuneix més de 160 persones
- La gestió de la sequera, les bones pràctiques internacionals al voltant de la gestió de l’aigua i el debat sobre el talent han protagonitzat la jornada.
- El CWP fa balanç amb els més de 30 projectes en curs durant l’any i 25 actes en els quals han compartit bones pràctiques en gestió de l’aigua per a tots els tipus d’usuaris de l’aigua
El passat 30 de novembre es va dur a terme la VIII Immersió estratègica del CWP, un esdeveniment que va estar marcat per la situació d’emergència hídrica a Catalunya. La sessió es va iniciar amb la benvinguda del president del clúster, Jordi Cros el qual va posar de manifest que “Actualment el clúster compta amb 137 socis, som la segona associació d’Espanya de l’aigua, i estem entre els 10 clústers més grans del món”. Seguidament, es va parlar sobre la necessitat de fomentar estratègies conjuntes i la col·laboració entre sectors per donar resposta als actuals reptes amb relació a la disponibilitat d’aigua de la mà de Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), qui va fer èmfasi en “El pla especial de sequera, que l’any 2008 encara no existia, ens guia en la gestió de la sequera i garanteix l’abastament amb el mínim impacte en les activitats”.
Foto 1: El president del CWP, Jordi Cros, fent la benvinguda. Foto 2: Samuel Reyes, director de l’ACA.
Xavier Amores, director del CWP, va presentar les iniciatives dutes a terme pel clúster en clau de sequera com són les més de 25 jornades sectorials que s’han portat a terme i els més de 1.600 participants que hi ha assistit així com aquells projectes que tracten la temàtica com són els projectes Suggereix, Aquifer i Wat’savreuse. En termes digitalització va presentar els projectes aprovats en la convocatòria d’AEIs 2023 així com els dos projectes IRC d’ACCIÓ els quals en total sumen 2,3M€ de pressupost, 1,3M€ d’ajut i 30 socis que participen. També va parlar del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua i les seves dues convocatòries, una que ja ha anunciat els ajuts aconseguits i l’altra que finalitzarà el pròxim 13 de desembre. En aquest sentit, des del CWP s’ha promogut i s’està promovent el Catàleg de Solucions Digitals dels Socis del CWP.
Foto 3: Xavier Amores, director del CWP, presentant els projectes d’AEIs 2023 i els IRC d’ACCIÓ 2022.
Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya, va aprofundir en temes de previsió meteorològica per fer front a la sequera amb una ponència on va destacar que “L’actual sequera, no només és molt persistent, sinó que té una tendència negativa, i no hi ha cap episodi de pluja que faciliti que els embassaments es recuperin amb quantitats significatives” a més va remarcar que “Estem vivint la pitjor sequera meteorològica des de 1916 per la seva perseverança i intensitat. Mai havíem tingut una sequera que afectés el 50% del país amb aquesta intensitat i afectació territorial”.
En la taula de debat proposada per l’esdeveniment sota el nom “Experiències internacionals en ecosistemes avançats d’aigua” vam poder escoltar l’experiència de diferents professionals en diferents països: Anglaterra, Àsia, Califòrnia, Sud-Àfrica o Austràlia. Al llarg de la conversa, moderada per Ester Vilanova, responsable de solucions digitals d’Amphos21, es van exposar diferents punts de vista i solucions per afrontar períodes de sequera en aquestes zones. Així doncs, Josep Sellés d’Adasa Sistemas va comentar respecte a Austràlia “La forta inversió en la modernització de l’aigua del reg que suposa més d’un 75% de despesa d’aigua a tot Austràlia” i també va explicar que “Hi ha tres mercats per comprar i vendre aigua: la població, l’agricultura i indústria i el medi ambient”. En quant al mateix país i des d’un punt de vista no empresarial, sinó d’investigació científica Maite Pijuan de l’ICRA: “El 2005 Austràlia es van implementar mesures per fer front a la sequera: fent una campanya socialment activa i amb el Water Grid, una xarxa d’aigua que connectava els pantans de la regió, plantes de tractament, una dessalinitzadora i tres depuradores que a través d’un sistema de bombeig permetia abastar tots els pantans”. Pel que fa a Califòrnia, Marc Teixidor del centre d’investigació IDAEA-Csic va elogiar aquest país per ser “Un exemple en l’obtenció d’aigua a través de la diversificació: conservació i conscienciació de la població, aigua regenerada per irrigació, dessalinització i l’adaptació de les aigües pluvials com a sistema de recàrrega d’aqüífers.” Des del Japó Jordi Verdés de Kurita va fer referència al fet que “Al Japó la indústria no és una part negativa de la societat sinó que n’és part i els projectes es treballen en cooperacions per desenvolupar tecnologies. Catalunya es veu com una potència quant a aigua, ja que hi ha nivell tecnològic i humà per ser-ho”. Manel Salvadó d’INFOSA va explicar la seva experiència a Sud-àfrica, d’on va dir que “A Sud-àfrica fins al període de sequera no es va fer gran cosa, però que en aquell moment se li va fer front a través d’una campanya de persuasió molt eficaç, però que malauradament a la que van venir les pluges els plans que s’havien fet van caure en l’oblit”. Finalment i des d’Anglaterra, Antoni Ventura d’Aigües de Manresa, va explicar com es fa la gestió de l’aigua al país “El sistema regulador implementat a Anglaterra i Gal·les intervé directament amb les empreses, valida els plans d’inversions, aprova tarifes, premia o castiga a les empreses en funció de les seves performances”.
Foto 4: Participants de la taula de debat: Ester Vilanova d’Amphos 21 (moderadora), Jordi Sellés d’Adasa Sistemas, Maite Pijuan d’ICRA, Marc Teixidor d’Idaea-CSIC, Jordi Verdés de Kurita, Manel Salvadó d’INFOSA i Anotni Ventura d”Aigües de Manrsa.
Després de parlar del sector de l’aigua des de la visió de diferents experts, Oriol Montanyà, sotsdirector de la UPF Barcelona School of Management i columnista de La Vanguardia, ens va parlar de la importància del talent amb la ponència “Claus organitzatives per facilitar el desenvolupament del talent”. Un punt important a destacar en la seva ponència és “que si als joves els ofereixes les condicions que oferíem a les dues anteriors generacions, es quedaran: sou digne, pla de carrera, bon horari, bon tracte i promoció interna”.
La jornada va finalitzar amb la cloenda feta a càrrec de Jordi Aguilera, vicepresident del CWP: “Hem parlat de present i futur, d’estratègies i col·laboracions, de problemes i solucions. Claus que ens ajudi a gestionar aquest recurs natural avui en dia tan escàs. El problema de l’aigua és un problema de tots”. L’esdeveniment va ser tot un èxit on diferents professionals del sector van poder reunir-se per compartir coneixements, crear noves sinergies i parlar de l’actualitat del sector de l’aigua.
Foto 5: Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya Foto 6: Oriol Montanyà, sostsdirector de l’UPF School of Management Foto 7: Jordi Aguilera, vicepresident del CWP