La Càtedra INCIBE de digitalització i ciberseguretat hídrica de la UdG organitza el taller de ciberseguretat aplicada al cicle urbà de l’aigua

El taller dissenyat per a professionals del cicle urbà de l’aigua ha servit per donar a conèixer estratègies per a protegir les infraestructures crítiques

El Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE), entitat depenent del Ministerio para la Transformación Digital i la Càtedra INCIBE de Digitalització i Ciberseguretat Hídrica de la Universitat de Girona van dur a terme el Taller de ciberseguretat aplicada al cicle urbà de l’aigua el passat 9 d’abril.

L’activitat és part del conveni entre INCIBE i la Universitat de Girona titulat “Càtedra INCIBE de digitalització i ciberseguretat hídrica” inclosa en el programa de Càtedres de Ciberseguretat a Espanya, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, amb el finançament dels Fondos Next Generation-EU. La jornada va reunir professionals del sector de l’aigua amb interès en com la digitalització del sector està propiciant un augment dels riscos associats a la ciberseguretat.

Ignasi Rodríguez Roda, professor de l’UDG i Lide Jaurrieta, project manager del CWP

El taller tenia com a objectiu dotar els participants de coneixement i informació sobre com mantenir la seguretat operativa de les infraestructures crítiques en l’actual context. A través de la veu experta dels ponents de la jornada, s’hi van exposar els aspectes bàsics de la ciberseguretat aplicats al sector de l’aigua, la normativa, les principals amenaces digitals i vulnerabilitats en infraestructures crítiques, així com estratègies i eines per prevenir i respondre als ciberatacs.

La jornada es va dividir en dos blocs. El primer, de caire més tècnic i conceptual, va comptar amb la participació de Laura Arantegui, doctora en Criminologia i tècnica investigadora de la Càtedra INCIBE de Digitalització i Ciberseguretat Hídrica de la Universitat de Girona. Arantegui va explicar la directiva NIS2 ((UE) 2022/2555), així com la opinió i percepció dels professionals sobre la gestió de la ciberseguretat hídrica. Tot seguit, Maria Torrecillas, responsable del departament Tècnic i de Màrqueting de Producte de Lacroix, va exposar les afectacions de la normativa de ciberseguretat en el sector de l’aigua i en els fabricants de tecnologia digital. Juan Caubet, director de l’Àrea de Recerca en IT&OT Security a Eurecat, va presentar la metodologia de diagnòstic en ciberseguretat aplicada a les infraestructures crítiques del sector. Per cloure la primera part, Fortià Bassas, IT-OT manager de Spin, va exposar mesures d’implantació de sistemes de ciberseguretat en empreses del sector de l’aigua.

Laura Arantegui, doctora en Criminologia i tècnica investigadora de la Càtedra INCIBE de Digitalització i Ciberseguretat Hídrica de la Universitat de Girona i Maria Torrecillas, responsable del departament Tècnic i de Màrqueting de Producte de Lacroix.

Juan Caubet, director de l’Àrea de Recerca en IT&OT Security a Eurecat i Fortià Bassas, IT-OT manager de Spin

El segon bloc va estar dedicat a la presentació d’experiències i casos pràctics de ciberseguretat en el sector hídric. En primer lloc, Jordi Viñas, responsable d’IT a Depuradores d’Osona, va presentar l’experiència de l’entitat. Tot seguit, Fortià Bassas va intervenir de nou per explicar la implantació de protocols i mesures de seguretat a la planta dessalinitzadora SSWDP Southern Seawater Desalination Plant de Binningup (Perth).

La jornada va servir per posar de relleu una temàtica que genera interès dins el sector pels riscos que comporta. Tanmateix, es va destacar que, mitjançant la formació, l’adquisició de coneixement i la posada en comú dels reptes i les solucions, és possible fer-hi front i protegir adequadament les infraestructures crítiques.

Jordi Viñas, responsable d’IT a Depuradores d’Osona i Lide Jaurrieta, project manager del CWP

Sobre INCIBE

L’Institut Nacional de Ciberseguretat és una entitat dependent del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública a través de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, consolidat com a entitat de referència per al desenvolupament de la ciberseguretat i la confiança digital dels ciutadans i les empreses. A més, és un motor de transformació social i oportunitat per a la innovació, fomentant la R+D+i i el talent.

Similar Posts