|

Es reuneixen els principals actors del sector per impulsar la innovació en la gestió del sòl i l’aigua subterrània

El passat 3 d’abril, la seu d’Eurecat a Manresa va acollir la jornada “Com impulsar la innovació en la gestió del sòl i l’aigua subterrània?”, una trobada de referència organitzada per Eurecat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), el Catalan Water Partnership (CWP) i el projecte Life SOuRCE.

L’acte, que va reunir professionals del món de la recerca, l’administració i l’empresa, va posar el focus en les línies estratègiques d’innovació i recerca en la gestió del sòl i de l’aigua subterrània, alhora que va servir per compartir casos d’èxit i eines disponibles per a la transferència tecnològica.

La jornada va ser inaugurada per Irene Jubany, coordinadora científica – de l’àrea de Sostenibilitat d’Eurecat , i conduïda per Merche Carod, Business Developer de l’àrea de Recursos del centre tecnològic. En el primer bloc, Carme Bosch, responsable de l’àmbit de sòls i aigües subterrànies d’Eurecat, va presentar les línies estratègiques que guiaran la innovació en els propers anys.

La taula rodona moderadaper Aina Amengual, Project Manager d’R+D al CWP, va tenir com a objectiu analitzar els principals reptes en la gestió de sòls i aigües subterrànies en un context de canvi climàtic i escassetat hídrica, amb especial èmfasi en aspectes com la contaminació, la governança, la restauració i la col·laboració entre actors. Hi van participar representants clau de l’administració, la recerca i el desenvolupament tecnològic: Emilio Orejudo (ACA), Josep Anton Domènech (ARC), Irene Jubany (Eurecat) i Josep Mas (UdGICRA), que van aportar visions complementàries i experiències concretes per avançar cap a una gestió més integrada i sostenible.

Taula rodona centrada en l’anàlisi dels principals reptes en la gestió dels sòls i les aigües subterrànies

El segon bloc va estar dedicat a la presentació de casos d’èxit de projectes d’innovació destacats, amb la participació de diversos socis del CWP. Ester Vilanova, directora de Solucions Digitals per a la gestió de l’aigua a Amphos 21, va donar a conèixer eines digitals avançades per optimitzar el monitoratge i la gestió de les aigües subterrànies, que permeten una presa de decisions més eficient i basada en dades. Per la seva banda, Vinyet Solà, tècnica de CUADLL, va presentar una visió regional sobre la contaminació i descontaminació hidrogeològica a la Vall Baixa i el delta del Llobregat, posant en valor un model de gestió integrada i col·laborativa del territori que pot servir de referent per a altres zones amb problemàtiques similars.

En el darrer bloc, Xavier Amores, clúster manager del CWP, va destacar el paper estratègic de les aliances i la innovació oberta com a palanques clau per impulsar projectes col·laboratius en el sector de l’aigua i reforçar la competitivitat empresarial. Va presentar iniciatives concretes liderades pel CWP orientades a la digitalització, la sostenibilitat i la transferència tecnològica. A continuació, María José Tomás (CDTI) va tancar la jornada amb una intervenció sobre els instruments de finançament disponibles per a projectes de recerca, desenvolupament i innovació.

Xavier Amores, Director del CWP, durant la seva presentació sobre les Aliances per impulsar la innovació

La jornada va incloure també un espai de networking i una visita als laboratoris de sostenibilitat d’Eurecat, afavorint l’intercanvi de coneixement i la creació de noves sinergies entre els assistents. Amb un èxit de participació, la sessió va posar en valor les línies estratègiques d’innovació, projectes que impulsen la competitivitat empresarial i eines per afavorir la transferència tecnològica en la gestió del sòl i l’aigua subterrània.

Similar Posts