CONFERÈNCIA DE LLANÇAMENT DEL PROJECTE EUROPEU AQUIFER

El passat 5 de març el CWP va participar en l’organització de la conferència de llançament del projecte europeu AQUIFER amb més de 130 assistents, projecte del qual el CWP és soci. Aquest projecte és finançat pel programa SUDOE i té com a objectiu implementar sistemes innovadors per a la gestió i mitigació de riscos amb relació als recursos hídrics subterranis.

La inauguració de la jornada va estar a càrrec de José Manuel Murillo, Director de l’Àrea d’Hidrogeologia General i Qualitat de l’Aigua de l’Institut Geográfico y Minero Español (IGME). Seguidament, José Luis García, Responsable del Projecte Aquifer, va presentar el projecte, els seus objectius i activitats, que estan enfocats  a la consolidació d’una metodologia estandarditzada i validada per a la gestió i monitoreig de la qualitat i quantitat d’aigües subterrànies, així com el testeig de nous equips i sistemes en diversos demostratius.  A continuació Ana María Alonso, Directora de l’IGME, Jordi Barbará, President de la Comunitat d’Usuaris de la Vall Baixa del Delta del Llobregat (CUADLL), Jordi Cros, President del CWP i Pablo Amor de la Comunidad de Regantes del Campo de Cartagena (CRCC), tots ells socis espanyols del projecte, van presentar la seva entitat destacant la importància i impacte del projecte Aquifer al territori espanyol, vinculat a la preservació de les aigües subterrànies com a recurs, la millora en la seva gestió, especialment pel seu ús al sector agrícola i la prevenció de riscos i perills per contaminació.

Finalment, l’acte va comptar amb la taula rodona moderada per Enric Queralt, Director Tècnic de la CUADLL, ’La importància de les aigües subterrànies en context d’escassetat hídrica’ . La taula rodona va comptar amb la participació de Bartolomé Andrea, President del Grup Espanyol de l’Associació Internacional d’Hidrogeòlegs, Emili Custodio, Professor Emèrit, Membre de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i exdirector de l’IGME, Alfredo Pérez, Director de la Unitat Tècnica de concessions de l’Agència Catalana de l’Aigua, Yvan Caballero, Director del projecte a BRGM, i Teresa Leitao, Experta en hidrogeologia del LNEC que van coincidir que les aigües subterrànies són, més que mai un recurs estratègic amb importància creixent en àmbits com són la preservació del medi ambient o l’agricultura.

La jornada va concloure amb un torn de preguntes i debat amb els assistents. El projecte AQUIFER està en marxa des del passat mes de novembre de 2020, té una durada de 30 mesos i un pressupost total de més d’1,6 MEUR. El paper del CWP en aquest projecte és l’establiment de contacte amb empreses per recopilar informació sobre tecnologies innovadores de gestió d’aigües subterrànies, donar suport a la replicabilitat de les activitats del projecte, organitzar jornades i esdeveniments, així com implicar els stakeholders del sector a les activitats del projecte. Al AQUIFER també participen dos altres clústers europeus: Aquavalley i l’associació d’aigua de Portugal Portuguese Water Partnership.

Similar Posts