El projecte AQUIFER arriba a la seva fi posant a disposició dels usuaris d’aigües subterrànies diverses eines i recursos per a la seva gestió eficient

El projecte europeu AQUIFER va finalitzar el passat mes d’abril. Aquest projecte ha estat finançat pel programa europeu INTERREG SUDOE, liderat per l’Instituto Geológico y Minero de España (CSIC-IGME) i participat pel CWP, la CUADLL i un total de 6 socis d’Espanya, Portugal i França. El consorci representat pels diversos actors que estan involucrats en l’explotació sostenible de les aigües subterrànies (comunitats d’usuaris i de regants, universitats, centres de recerca, clústers), tenia com objectiu considerar el repte de la gestió sostenible d’aquesta font d’aigua en la seva totalitat, considerant els aspectes de qualitat i quantitat i els diversos usos.

Durant el projecte s’ha desenvolupat un ventall d’eines vinculades a la recàrrega d’aqüífers, la modelització, la planificació i presa de dades, i també el foment de l’intercanvi de coneixement entre usuaris i actors rellevants.

Els  principals resultats han estat la construcció de les basses de recàrrega a l’aqüífer del Llobregat, a Molins de Rei, la publicació d’una guia de bones pràctiques i casos d’èxit internacional en la gestió eficient i sostenible d’aquest recurs, l’elaboració d’una plataforma de casos d’èxit i suport a la decisió, la implementació d’una xarxa de monitoratge d’aigües subterrànies, el desenvolupament de models hidrogeològics i numèrics i finalment una eina de predicció de nivells d’aigua subterrània.

Tots aquests resultats representen un avanç en el potencial de gestió sostenible de recursos hídrics subterranis a mig i llarg termini, essent també una garantia de disponibilitat en un context d’escassetat estructural derivada dels efectes del canvi climàtic.

Similar Posts