EL CWP CELEBRA LA VII IMMERSIÓ ESTRATÈGICA EN UN CONTEXT D’EMERGÈNCIA HÍDRICA

  • El passat 1 de desmbre es va dur a terme la VII Immersió Estratègica del CWP a l’Hotel Gallery de Barcelona i va comptar amb un centenar d’assistents.
  • Els ponents principals de l’acte van ser el Professor Anton Costas, president del Consejo Económico y social de España i el Dr. Jaime Gómez-Hernández, Catedràtic de l’UPV.

La VII Immersió Estratègica del CWP va tenir lloc a l’Hotel Gallery de Barcelona el passat 1 de desembre. L’acte va estar marcat principalment pel context d’emergència hídrica que està vivint Catalunya i va ser un dels temes principals al llarg de la sessió.

L’acte va ser obert pel president del CWP, Jordi Cros, que va destacar el creixement en socis arribant als 120 associats, 30 projectes i equip, i també la consolidació com a clúster de referència internacional. A continuació, Oriol Alcoba Director General d’Indústria del Govern de la Generalitat, també va fer un parlament en el que va fer incís a l’oportunitat d’actuació del sector front la situació d’escassetat d’aigua que ens trobem avui en dia i com el CWP és un dels clústers que estan liderant la innovació i la internacionalització a Catalunya.

Jordi Cros, president del CWP, fent el discurs de benvinguda a l’inici de l’acte

Seguidament, Xavier Amores director de l’entitat, va fer una breu presentació dels assoliments del Catalan Water Partnership aquest 2022 explicant la importància de mesurar l’impacte dels clústers i com el CWP ha ajudat al sector de l’aigua a ser més competitiu aquest 2022: 18 projectes en marxa, 3,5M de despesa subvencionada2,4M d’ajut i 54 socis que han participat. S’ha cooperat amb 36 clústers europeus en R+D i internacionalització per connectar sectors intensiu en consum d’aigua i 25 socis han participat com a ponents en diverses jornades dirigides a sectors industrials intensius en consum d’aigua. A més, el finançament en cascada de la UE ha permès a 11 PIMES poder participar en projectes europeus amb 211.520€ a fons perdut i reprendre la internacionalització a diversos països aquest any.

Després d’una breu posada en context sobre el clúster de l’aigua, va arribar el moment del ponent Anton Costas. És el president del Consejo Económico y Social de España i ha estat Catedràtic de política econòmica a la Universitat de Barcelona.  En aquest cas, ens va parlar sobre: “Una nueva era: aproximación a la gobernanza de la regulación econòmica en un escenario de incertidumbre radical”.

Anton Costas, president del Consejo Social y Económico de España, fent la ponència

Tant als moments previs a l’inici de l’acte com després de la ponència es va habilitar un espai per fer el cafè i poder donar pas al networking, un dels moments més esperats dels esdeveniments. D’aquesta manera, els associats van poder intercanviar idees sobre la xerrada del Dr. Anton Costas i l’actualitat o fins i tot, construir noves sinèrgies.

Un cop finalitzada la pausa, es va iniciar la taula rodona sobre “Aigua i canvi climàtic en el context de l’emergència hídrica”. Aquesta va ser moderada per Sònia Guri, R&D manager de Carburos Metálicos i va ser participada per Carles Ibañez (Eurecat), Jordi Bruno (Amphos 21), Marta Lacruz (Anthesis Lavola), Montserrat Termes (UB) i Xavier Bernat (Aigües de Barcelona). La conclusió que es va extreure és que ens trobem davant d’un repte que segons com sigui afrontat marcarà un abans i un després en el context econòmic, social però sobre tot mediambiental.

Integrants de la taula rodona, d’esquerra a dreta: Sònica Guri (Carburos Metálicos), Xavier Bernat (Aigües de Barcelona), Montserrat Termes (Universitat de Barcelona), Marta Lacruz (Anthesis Lavola) i Jordi Bruno (Amphos21)

Abans de finalitzar l’acte, es va fer la ponència de tancament sota el títol “Les aigües subterrànies i el seu paper en la seguretat hídrica”. Aquesta va ser feta per Jaime Gómez-Hernández, catedràtic d’Enginyera Hidràulica a l’Escola d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de La universitat Politècnica de València. A més, és responsable del Grup d’Hidrogeologia de l’Institut d’Enginyera de l’Aigua i el Medi Ambient. A través de la interessant ponència, es va poder entendre la rellevància de les aigües subterrànies i tal com va concloure el mateix ponent: “són les aigües que permeten que els rius flueixin quan a l’estiu no plou”.

Jaime Gómez-Hernández, catedràtic del a UPV, fent la seva ponència

Jordi Aguilera, vicepresident del CWP, va ser l’encarregat de fer el tancament de la VII Immersió Estratègica del CWP destacant que aquest 2023 farem 15 anys, una fita important per al clúster i totes les empreses i entitats que hi participem.

Similar Posts