El projecte LIFE BIODAPH2O inaugura el sistema de tractament terciari BIODAPH instal·lat a l’EDAR del municipi de Quart (Girona, Catalunya) que tractarà fins a un 40% del seu efluent.

  • Més de 40 professionals del sector de l’aigua van conèixer els detalls de la tecnologia BIODAPH: un sistema ecoeficient basat en la naturalesa per al tractament terciari d’aigües residuals i la seva reutilització.
  • El projecte LIFE BIODAPH2O (LIFE21-ENV-ES-BIODAPH2O) està cofinançat per la Comissió Europea dins del programa LIFE, té una durada de 42 mesos, finalitzant el gener del 2026 i compta amb un pressupost de 2,1 M€.
  • Els participants del projecte són la Universitat de Girona (coordinadors), Sorigué, IDAEA-CSIC, Centre Tecnològic BETA – Universitat de Vic, Catalan Water Partnership, National Technical University of Athens (NTUA) i MINAVRA Techniki.

Dijous passat, 18 de gener, el Catalan Water Partnership (CWP) juntament amb la Universitat de Girona, coordinadors del projecte LIFE BIODAPH2O, van organitzar la jornada d’inauguració de la planta demostradora BIODAPH de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Quart (Girona, Catalunya). La tecnologia BIODAPH es basa en la capacitat de depuració de les puces d’aigua (Daphnia), les microalgues i les biopel·lícules microbianes per eliminar contaminants, entre ells, nutrients, carboni orgànic, sòlids en suspensió, patògens, metalls pesants, contaminants emergents i prioritaris , i microplàstics. Aquest sistema compacte i de baix consum energètic no produeix fangs ni utilitza productes químics per al seu funcionament.

La jornada d’inauguració del pilot BIODAPH de Quart va començar amb una primera sessió tècnica on Emilia Belén García, cap de la Unitat del Departament de Tecnologia i Operació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), va donar la benvinguda als assistents i va destacar la importància de posar en marxa aquest tipus de projectes a escala real per millorar la qualitat dels efluents de les EDARs. Tot seguit, la coordinadora del projecte, Victòria Salvadó de la Universitat de Girona, va presentar els detalls del projecte LIFE BIODAPH2O.

Figura 1. Presentació del projecte LIFE BIODAH2O per la coordinadora del projecte, Victòria Salvadó

A més del pilot de Quart, el projecte compta amb una altra localització de proves ubicada a una altra regió amb estrès hídric del Mediterrani a Grècia, al costat de l’EDAR d’Antissa a l’illa de Lesbos. D’una banda, a l’EDAR de Quart el sistema BIODAPH permetrà reduir l’impacte dels abocaments secundaris d’aigües residuals al riu Onyar alhora que millorarà la qualitat química i ecològica dels ecosistemes aquàtics d’aquest riu. D’altra banda, a Antissa es provaran diferents configuracions del sistema per obtenir aigua regenerada d’acord amb el Reglament UE 2020/741 per regar una parcel·la agrícola propera.

Després d’una pausa cafè, l’esdeveniment va continuar amb la presentació d’altres projectes innovadors (LIFE ReNaturWAT, UPWATER, MULTISOURCE i GiroNat) que no només tenen solucions basades en la natura, sinó que també proporcionen eines per ajudar en el procés de presa de decisions de les solucions basades en la naturalesa (SbN) adequades, aporten qualitat de vida a la societat, milloren els ecosistemes i permeten una resiliència més gran enfront del canvi climàtic.

Després de les ponències es va celebrar una taula rodona per debatre sobre el salt de la investigació a la implementació en matèria de solucions basades a la natura. Ens van acompanyar dos experts en transferència de tecnologia de dues universitats de referència: Marc Sabater i Armengou de la Universitat de Girona i Irina Moreno Martí, del Centre de Recerca del sector agroalimentari AgrotechUPC. S’hi van unir l’investigador expert de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA) Gianluigi Buttiglieri i Begoña Martínez López, del Consorci Besòs Torderav, que gestionen actualment 27 sistemes de sanejament. El panell va ser moderat per Aina Amengual Oliver, R&D Project Manager del Català Water Partnership (CWP).

Figura 2. Debat sobre el salt de la investigació a la implementació en matèria de solucions basades en la natura a la taula rodona de la Jornada del projecte LIFE BIODAPH2O

La jornada va finalitzar amb una inspiradora visita a l’EDAR del Municipi de Quart, on la Universitat de Girona i Sorigué, responsables de la construcció del pilot a Girona, van fer una explicació detallada del funcionament de la tecnologia BIODAPH. Finalment, Xavier Amores Bravo, director de la Catalan Water Partnership, va fer una darrera ponència on va posar punt final a aquest interessant matí amb més de 40 assistents.

Figura 3 Figura 3. Visita final a la planta pilot BIODAPH instal·lada a l’EDAR de Quart, Girona, Catalunya.

Similar Posts