SatWater 2.0 dona peu a la millora d’eines d’interpretació de dades de satèl·lit per a la gestió de recursos hídrics

  • La incorporació a la segona fase del projecte de noves series temporals de dades permet la millora i un calibratge més ajustat dels algorismes.
  • La implementació de la plataforma SatWater per l’anàlisi de masses d’aigua de major envergadura i diferents característiques fisicoquímiques permet definir KPIs i fer més robusta la interpretació dels resultats.

Des de sempre, i especialment en l’actual context d’escassetat d’aigua, les masses d’aigua superficials són un recurs estratègic per a garantir l’accés a aquest recurs a mig i llarg termini. No obstant, els efectes derivats del canvi climàtic comprometen aquest recurs no només en quantitat, sinó també en termes de qualitat (degut a floració d’algues, augment de matèria orgànica o major concentració de compostos potencialment contaminants). Aquestes situacions requereixen d’una supervisió constant, així com un increment de recursos tècnics i econòmics per a garantir la qualitat de l’aigua en tot moment.

SatWater 2.0 parteix dels resultats de la fase anterior i s’enfoca a la millora dels algorismes per a la interpretació i predicció d’episodis de pèrdua de qualitat en masses d’aigua superficials a partir de la informació obtinguda per imatges satèl·lit. L’ampliació de l’abast de la primera fase, centrada al Llac de l’Agulla i l’Estany de Banyoles, a noves masses d’aigua de gran envergadura i diferents característiques com són Sau, Susqueda, El Pasteral, Guadalteva, Guadalhorce, Conde de Guadalhorce, La Encantada, Casasola i Limonero, permet la millora de l’eina i l’increment de la seva fiabilitat i poder predictiu. Al llarg d’aquest segona fase de projecte també s’ha començat a implementar la plataforma d’adquisició, interpretació i visualització de dades a les instal·lacions d’EMASA, al mateix temps que s’han millorat les funcionalitats de la primera versió d’aquesta eina, ja implementada durant la primera fase a les instal·lacions d’Aigües de Manresa. L’objectiu final és que aquestes plataformes avançades  puguin interpretar la informació de paràmetres fisicoquímics i imatges satel·litals, combinades amb dades externes (com les meteorològiques o de captació) per a definir KPIs informatius que hagin de servir per les empreses gestores de les captacions a preveure episodis de pèrdua de qualitat i anticipar-ne la resposta.

SatWater 2.0 està finançat pel MINCOTUR a través de la convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras de 2023 i el seu consorci està format per Createch Drinking Water Solutions, Createch Solutions, Aigües de Manresa, EarthPulse, Neurite i EMASA.

Similar Posts