EL CWP IMPULSA UN NOU PROJECTE PER AVALUAR L’ÚS DE BASSES PEL REG DE CULTIUS LLENYOSOS

  • El projecte té per objectiu impulsar un Grup Operatiu per a l’estudi de l’ús de basses per aprofitar l’aigua d’escorrentia superficial per a reg.  
  • L’objectiu final serà aportar un nou recurs hídric als cultius de plantes llenyoses per fer-los més resistents en períodes de sequera.

La manca d’aigua representa una amenaça per a la viabilitat econòmica dels cultius de plantes llenyoses com la vinya i les oliveres a mig i llar termini. A més, les possibles restriccions en l’aigua de reg poden tenir efectes sobre la productivitat d’aquest tipus d’explotacions agrícoles i repercutir negativament en l’àmbit econòmic, laboral i de gestió del territori.

Per tal de donar resposta a aquest repte, des del CWP s’impulsa el projecte de Grup Operatiu que té per objectiu realitzar un estudi de l’estat de l’art en l’ús de basses per a l’emmagatzematge d’aigua d’escorrentia pluvial, recopilar informació de primera mà d’actors de l’àmbit agroalimentari potencialment interessats en l’ús de basses i finalment redactar una guia de referència sobre criteris tècnics per a la implementació de basses amb finalitats de reg. Al final del projecte també s’elaborarà un document estratègic que esdevindrà un full de ruta per a planificar accions concretes per a la construcció de basses amb algunes de les entitats col·laboradors del projecte. Actualment s’està treballant en la recopilació d’informació i contacte amb agents del sector, i es preveu tenir la guia i el document estratègic a finals de 2024. En un règim climàtic com és el mediterrani, on els episodis de precipitació presenten una forta estacionalitat, la disponibilitat d’emmagatzematge d’aigua en basses representa una molt bona oportunitat per disposar d’una font alternativa d’aigua de reg que augmenti la resiliència de les explotacions de correus llenyosos i garanteixi la seva viabilitat a llarg termini.

Aquesta iniciativa ha estat finançada per la línia de Grups Operatius del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya, i s’executa a través d’una cooperació intersectorial amb diversos actors com són la consultoria ABM, el clúster INNOVI, i els cellers Llopart, Sumarroca i Juvé i Camps.

Similar Posts