El projecte ViWaTec apropa al sector vitivinícola solucions per millorar l’ús de l’aigua en el sector
La difícil situació derivada de l’episodi de sequera sense precedents que està patint Catalunya, ha derivat amb projectes de col·laboració de gran rellevància amb el sector vitivinícola i de l’aigua. És el cas del projecte ViWaTec, finançat per la convocatòria d’Iniciatives de Reforç a la Competitivitat d’ACCIÓ, que té per objectiu promoure solucions tecnològiques i altres estratègies innovadores que permetin millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua en el sector vitivinícola.
El projecte, coordinat pel CWP, compta amb la participació de representants sectorials vitivinícola, amb la patronal del vi (AVC) i el Clúster INNOVI. També amb la representació de 4 empreses expertes del sector de l’aigua (ABM Consulting, CIM Aigua, GeoServei i Dr. Canicio Consulting Chemist) amb experiència amb el sector, les quals aportaran el seu know-how en la proposta de solucions tecnològiques i bones pràctiques per reduir el consum d’aigua al sector. Per part del sector del vi, també hi ha la representació de 3 PIMES que actuaran d’end-users (Sumarroca, Unió fruits (Els Guiamets) i La Vinyeta).
A més dels 3 cellers participants, el passat 13 de febrer es va organitzar una jornada específica per incentivar la participació en el projecte a 9 cellers més, representatius del sector del vi a Catalunya, englobant la denominació d’origen del Prioritat i Montsant, Penedès i Empordà. La seva participació els ofereix una oportunitat per aprendre i estalviar mitjançant estudis diagnòstics els quals inclouran la identificació personalitzada de punts febles i línies de millora de la gestió de l’aigua, tot acompanyat de visites tècniques en mans dels externs del sector de l’aigua del projecte.
Tot just, el passat 25 d’abril van iniciar les visites tècniques als cellers seleccionats, de les quals, als cellers La Vinyeta, Els Guiamets i Sumarroca n’esdevindran informes més detallats amb avaluacions tècniques i econòmiques de les propostes de millora. A més, dels resultats d’aquestes tasques i el know how de les empreses serà la base per la construcció, d’una banda, d’una Guia de bones pràctiques d’estalvi d’aigua al sector vitivinícola, la qual inclourà bones pràctiques d’ús, recomanacions de tecnologies innovadores i disruptives, així com casos d’èxit del sector. De l’altre d’un Catàleg online de tecnologies disponibles per a l’estalvi d’aigua. Aquest darrer input és clau per facilitar la implementació de les mateixes per part dels cellers, ja que supleix la manca d’accés a les noves propostes tecnològiques i de proveïdors.
A més, el projecte ha creat Grups de Treball Territorialitzats (GTTS) per treballar i difondre els resultats obtinguts i crear sinergies de col·laboració entre ambdós sectors, Aquests GTTs creats per cadascuna de les 3 DO participants, seran la llavor per constituir-se com a elements permanents de discussió de solucions sostenibles més enllà de l’aigua.
S’espera, doncs, que el projecte ViWaTec permeti la reducció del consum de l’aigua, l’aplicació de bones pràctiques d’ús i tecnologia innovadora al sector vitivinícola afavorint la seva resiliència i competitivitat davant la crisi de l’aigua.