El Port Marina de Palamós acull les investigacions del projecte PORTS4ALL cap a ports més digitals i sostenibles

El passat 10 de juny el consorci format per Adasa SistemasEurecatGPA SeabotsSeastainable Ventures i el Catalan Water Partnership es van reunir al Port Esportiu Marina de Palamós, on s’estan duent a terme les investigacions del projecte PORTS4ALL.

PORTS4ALL es tracta d’un projecte que té l’objectiu principal de restaurar els ecosistemes marins d’infraestructures portuàries millorant-ne la seva sostenibilitat mitjançant eines digitals en el marc del paradigma d’Industria Connectada 4.0.

Per una banda, s’han instal·lat sistemes de regeneració marina utilitzant la tecnologia  BioBoosting Sysems (BBS) desenvolupada amb eines innovadores i formats amb substrats naturals que inclouen, entre d’altres, materials propis del corall que mimetitzen la naturalesa i fomenten la recuperació de fauna i flora marina en entorns degradats per l’activitat antropogènica. A fi de poder avaluar el creixement de flora i l’atracció d’espècies marines, un sistema autònom de control remot dotat d’una sonda que analitza diversos paràmetres d’interès permet recollir totes aquestes dades i enviar-les al núvol. Aquestes dades no només serveixen per poder fer un seguiment de les condicions al voltant de les estructures BBS sinó també per crear sensors virtuals que permetran monitoritzar la biodiversitat i la capacitat de segrest de carboni en lluita contra el canvi climàtic.

Per altra banda, a partir de dades històriques d’episodis de pluges, entre d’altres, també s’estan investigant sistemes avançats d’Intel·ligència Artificial i Machine Learning que permetran predir vessaments de la xarxa de clavegueram en la zona portuària i com aquests vessaments poden afectar quantitativament i qualitativament les aigües dels ports. En una situació d’emergència climàtica, on els episodis de pluges extremes són cada vegada més freqüents i agressius, eines de predicció d’aquest tipus són més importants per poder anticipar-se a les conseqüències que poden ocasionar aquests esdeveniments.

El projecte, que ha rebut finançament pel Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme mitjançant la convocatòria d’AEIs (nº expedient AEI-010500-2021b-34) i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, té previst finalitzar el proper mes d’agost.

Similar Posts