El CWP organitza la IX Immersió Estratègica en la que es presenta l’Update estratègic del sector de l’ús sostenible de l’aigua

  • En la jornada han assistit uns 200 representants de tota la cadena de valor de l’ús sostenible de l’aigua
  • Segons l’informe de l’update estratègic, elaborat per ACCIÓ, en col·laboració amb el clúster català de l’aigua el volum de negoci de les empreses vinculades a l’ús sostenible de l’aigua creix un 74% en 5 anys i ja supera els 8.700 MEUR, el sector ja genera el 3% del PIB amb 638 empreses i més de 26.000 llocs de treball

El passat 27 de novembre es va dur a terme la IX Immersió Estratègica del Catalan Water Partnership enguany marcada per la presentació de l’update estratègic del sector de l’ús sostenible de l’aigua i per un any on la sequera ha estat present en la majoria de jornades del clúster.

L’acte va ser obert pel president de l’entitat, Jordi Cros, qui en la benvinguda va mencionar que “la sequera dels darrers anys ha situat l’aigua com una prioritat a l’agenda política i de tots els sectors econòmics del país”. En aquest sentit, ha recordat que les darreres inundacions “han tornat a confirmar que el canvi climàtic fa imprescindible actuacions per minimitzar els seus efectes sobre el sector de l’aigua. Els propers anys caldrà executar les infraestructures previstes i seguir apostant per noves inversions orientades als reptes identificats en l’estudi”. Seguidament, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Josep Lluís Armenter, va posar èmfasi en que “la sequera s’ha de combatre amb mesures de gestió efectives, apostant per iniciatives d’estalvi, foment de la tecnologia i aprofitant el coneixement que té el país de l’aigua.” Així mateix va destacar la importància de la recerca i la innovació i va voler destacar “l’aportació del clúster català de l’aigua és vital com a baula entre l’administració i les empreses per innovar i crear oportunitats de negoci en diversos sectors productius i alhora potenciar projectes de recerca, desenvolupament i innovació en l’àmbit de l’aigua.”

El director del clúster, Xavier Amores, en la introducció a la jornada, va destacar els 28 projectes d’R+D i innovació durant el 2024, 10 dels quals amb finançament europeu, els 32 nous socis aquest any i les més de 17 activitats internacionals dutes a terme, així com diversos estudis realitzats d’interès per al sector i les empreses com el de “Casos d’èxit en la gestió de l’aigua en la indústria catalana” entre d’altres. Entre les activitats previstes pel 2025 es preveu l’organització de jornades com ara el Water Innovation Day, la jornada enfocada a municipis “Entre els aiguats i la sequera” entre d’altres. En termes d’esdeveniments també cal destacar les 27 jornades organitzades o coorganitzades pel clúster i les 52 jornades on el clúster ha estat convidat com a ponent que han sumat un total de 6.700 assistents.

La ponència de la jornada va ser duta a terme per Xavier Ferràs, conferenciant i professor titular de direcció d’operacions, innovació i dats sciences a ESADE. Ferràs, va parlar sobre “Innovació i globalització en l’era de la IA” d’on va ressaltar que “La IA és una eina de suport i un factor de competitivitat. Entrem en una època daurada per la innovació, impulsada pel desbordament tecnològic, és una oportunitat per la reclusterització”.

Després d’una pausa, es va presentar l’update estratègic del sector de l’ús sostenible de l’aigua, un informe dut a terme per ACCIÓ i la consultora Metyis que servirà al clúster per a al realització del Pla Estratègic del 2025-2028. L’estudi destaca entre d’altres les següents xifres:

  • El volum de negoci de les empreses catalanes vinculades a l’ús sostenible de l’aigua ha crescut un 74% els darrers cinc anys i s’ha situat en 8.704 milions d’euros, el 3% del PIB. El sector el conformen 638 empreses que generen 26.794 llocs de treball.
  • La cadena de valor vinculada a la sostenibilitat de l’aigua la formen companyies que dissenyen i fabriquen productes i solucions per al cicle integral de l’aigua (51,7% del total), les que ofereixen serveis intensius en coneixement (29,5%) i les de serveis d’explotació (18,8%)
  • A escala global, l’informe assenyala un creixement sostingut per a les empreses que treballen en l’ús sostenible de l’aigua, amb un augment del 14% entre 2018 i 2023 fins als 880.240 milions d’euros. Una xifra que es preveu que s’enfili fins als 1.245.100 milions d’euros l’any 2031.
  • L’estudi destaca l’impacte que tenen i tindran les companyies del sector en un context de canvi climàtic i emergències més habituals per sequera. En aquest sentit, indica la necessitat de desenvolupar tecnologies d’ús eficient per a l’agricultura que permeti reduir el consum d’aigua sense perdre productivitat mitjançant la gestió avançada del reg o la monitorització de la humitat del sòl. Però també s’enfoca a la necessitat de renovar i actualitzar les xarxes d’ús urbà o el tractament i reutilització de l’aigua per a usos industrials i de serveis.

Posteriorment, es va dur a terme una taula rodona sota el nom “El futur de l’ús sostenible de l’aigua” lligada també a tot el context de presentació de l’informe i la confecció del Pla Estratègic del CWP pel període 2025-2028. En aquest debat van intervenir diferents empreses i perfils representants del sector: Andreu Iglesias, director d’enginyeria, operació i manteniment de Sorigué, Ester Vilanova, director de solucions digitals a Amphos 21, Guillem Solé, director comercial de Derypol, Guillem Treserra, gerent d’Aigües de Vic, Catalina Balseiro, directora de solucions mediambientals d’Agbar i Xavier Amores, director del CWP. En la taula es van destacar alguns aspectes relacionast a com afrontar els reptes relacionats amb l’adaptació al canvi climàtic, les nombroses inversions que cal assumir per fer front a la sequera o per adaptar-se als canvis normatius, en un context en què tot i el creixement, durant anys s’han descuidat moltes inversions, com afrontar la digitalització, les oportunitats internacionals o els canvis en els models de negoci actuals. Un dels elements més destacats durant la taula és la importància que ciutadans, administracions públiques i sectors usuaris del recurs siguin conscients del valor de l’aigua, en termes que permetin prioritzar totes les actuacions que caldrà dur a terme al llarg de la propera dècada. Finalment també es va destacar que Catalunya és un dels grans hubs de coneixement, recerca i capacitat innovadora relacionada amb el sector de l’aigua, i que podem trobar tecnologia i empreses catalanes arreu del món.

Finalment, en la cloenda de la jornada, el president Jordi Cros va remarcar que “no podem descuidar les inversions en R+D i innovació d’aigua, que és el que ens permetrà afrontar els reptes futurs”. En aquest aspecte, “el CWP és un dels clústers de l’aigua més grans del món i compta amb moltes empreses i investigadors que poden contribuir a un dels reptes clau pel futur del país com és el de la gestió de l’aigua”, va concloure.

Similar Posts