Finalitza l’execució dels projectes de la convocatòria IRC 2023
El passat 31 d’agost van finalitzar tres dels projectes que està executant el CWP i que s’emmarquen dins la convocatòria d’Iniciatives de Reforç a la Competitivitat (IRC) promoguda per ACCIÓ. L’enfoc dels projectes d’enguany, s’ha centrat en la col·laboració (tant a nivell intrasectorial com intersectorial amb els sectors carni i vitivinícola) per a la reducció de l’ús d’aigua, la implementació de l’ús d’aigua regenerada, i l’estalvi d’aigua per mitjà de la millora i el control de les xarxes de distribució. Temàtiques d’important rellevància en el context de sequera que s’ha trobat submergida Catalunya en els darrers anys.
El projecte FLUENT ha tingut per objectiu dissenyar i validar un sistema de càlcul de probabilitat d’avaria per identificar els punts de la xarxa urbana de distribució que requereixen de més supervisió i els trams i sectors on la probabilitat de que es donin avaries és més elevada. El projecte s’ha centrat en la explotació conjunta de diverses operadores de xarxa catalanes per tal d’obtenir un estàndard català de xarxa, que serveixi per anticipar i establir pautes de priorització de les possibles avaries que es puguin donar. Els resultats del projecte seran útils per tal de prioritzar trams i sectors de xarxa on les necessitats de supervisió són més elevades, establir una millor planificació de les accions de manteniment preventiu i estalviar costos econòmics, tot disminuint l’impacte ambiental que tenen les reparacions o les fuites d’aigua. El sistema de càlcul desenvolupat es realitza amb software obert i en el futur serà possible que sigui replicat per altres xarxes i millorat a partir de la integració de noves dades d’altres operadores interessades en participar en la iniciativa. Els participants del projecte són Aigües de Mataró, Aigües de Manresa, Aventec, BGEO, Taigua i el CWP.
El projecte VECOLI ha estat un projecte de col·laboració desenvolupat al nexe aigua-alimentació, en col·laboració amb el sector carni. Ha tingut per objectiu desenvolupar i validar un sistema de sensors virtuals que permetin inferir les concentracions d’E coli als efluents d’EDARs d’escorxadors. Aquests sensors operen a partir de mesures microbiològiques puntuals i de dades fisicoquímiques, preses als propis efluents de les depuradores. Al ser l’E-coli un indicador de qualitat microbiològica en aigua regenerada, la determinació en continu i de manera automàtica de la seva concentració permetrà garantir que l’aigua regenerada compleix en tot moment els requeriments normatius per a ser emprada en usos sense contacte amb l’aliment, tal i com contempla la legislació. Els sensors virtuals doncs, permetran superar les barreres normatives per a l’ús d’aigua regenerada, que en molts casos són més restrictives que les limitacions tècniques o les inversions econòmiques necessàries. Com a resultat, l’ús de sensors virtuals a futur permetrà un consum significativament menor d’aigua al sector carni, convenint-lo en més eficient, resilient davant períodes de sequera, i sostenible. Els participants del projecte són Innovacc, ADASA, l’escorxador d’Avinyó i el CWP.
Finalment, el projecte VIWATEC també parteix de la cooperació entre sectors, en aquest cas amb el vitivinícola. La finalitat del projecte ha estat promoure solucions tecnològiques i estratègies innovadores per reduir el consum d’aigua als cellers de Catalunya i, així mateix, afavorir la transició verda. Així doncs, havent conclòs el projecte s’han realitzat avaluacions del cicle integral de l’aigua en 12 cellers representatius del territori, mitjançant visites individualitzades per part d’experts del sector de l’aigua. Els resultats d’aquestes avaluacions, juntament amb el coneixement i les tecnologies aportades per les empreses participants, han servit de base per a l’elaboració de dues eines clau. En primer lloc, una guia de bones pràctiques per a l’estalvi d’aigua en el sector vitivinícola, que recull recomanacions d’ús, tecnologies innovadores i disruptives, així com casos d’èxit. En segon lloc, un catàleg en línia de tecnologies disponibles per a l’estalvi d’aigua, accessible per a tot el sector vitivinícola català. Els participants del projecte són l’Associació Vinícola Catalana i el Clúster INNOVI, ABM Consulting, CIM Aigua, GeoServei, Dr. Canicio Consulting Chemist, Sumarroca, Unió Fruits i la Vinyeta.
En conclusió, els projectes impulsats pel CWP en la convocatòria IRC de 2023, han destacat la importància de la cooperació entre diferents actors clau del sector de l’aigua (FLUENT) o entre actors de diferents sectors com el carni (VECOLI) o el vitivinícola (VIWATEC) per la consecució d’un objectiu comú: reduir el consum d’aigua i fomentar un ús sostenible en un context de sequera.