Es reuneixen més de 110 assistents en una jornada per abordar els reptes en el tractament i gestió de les aigües residuals en la indústria

El passat 23 d’octubre, el Catalan Water Partnership va organitzar la jornada “EDAR Industrial 360″, centrada en els reptes de les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals Industrials (EDARi) en el nou marc normatiu derivat de la futura transposició de la Directiva Europea sobre el tractament d’aigües residuals urbanes. La jornada va posar èmfasi en el potencial de la reutilització de l’aigua regenerada, l’eliminació de contaminants emergents i la digitalització, tot comptant amb la participació de diversos professionals del sector.

La sessió va comptar amb un primer bloc de ponències a càrrec de representants del govern català i espanyol. Per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va participar Antoni Munné, director de l’Àrea de Gestió del Medi, qui va parlar sobre la implementació dels nous canvis normatius i els seus efectes sobre la indústria. En la seva ponència, Munné va exposar les principals substàncies prioritàries causants d’incompliments de l’estat químic de les masses d’aigua de Catalunya.

D’altra banda, va participar en la sessió el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) amb dues ponències: Alejandra Puig, subdirectora general de Planificació Hidrològica, va explicar les novetats en la normativa de nous contaminants i els seus efectes en l’estat de les aigües receptores. Seguidament, Irene Morante, cap de l’àrea de sanejament i depuració de la Direcció General de l’Aigua, va indagar en els requisits pels abocaments industriats de la nova directiva sobre el tractament de les aigües residuals urbanes i de la responsabilitat del productor.


El segon bloc de la jornada va consistir en una taula rodona sota el nom “Reptes en la depuració i reutilització de les aigües residuals” moderada per Jordi Oliver-Rodés, membre de la junta del CWP. Va comptar amb la participació de diversos representants de sector industrial i amb investigadors experts de centres de recerca punters. En representació del sector de begudes va participar, Andrea Eguíluz, responsable del Cicle Hídric de Liquats Vegetals, Bernat Vilarrubias, gerent d’Igualadina de Depuració i Recuperació, representant el sector tèxtil i Marianna Vila, VOC & WWTP manager d’Esteve Química, amb representació del sector químic. Finalment, la taula va comptar amb la visió dels centres de recerca amb Alexandre Galí, investigador sènior en l’àmbit aigua del Centre Tecnològic BETA i Sandra Casas, cap de la línia de recerca de l’aigua a Eurecat. Durant la taula es van destacar projectes innovadors per a la reutilització d’aigua regenerada d’EDAR industrials, especialment rellevants en el context actual de sequera a Catalunya, i es van compartir els reptes específics de cada sector per a una gestió sostenible i eficient de les aigües residuals industrials.



El tercer i darrer bloc va consistir en una sèrie de presentacions de solucions i tecnologies innovadores per millorar la gestió de les EDARi. En primer lloc, Xavier Cardoso, Country Manager a Ecolab, va parlar sobre la circularitat de l’aigua i el creixement sostenible. Erena Estrada, directora d’indústria i innovació a Remondis, Iberia va exposar el repte de l’abocament zero en la indústria. Raquel García, CEO d’Ecomemb, va presentar el funcionament de les ecomembranes d’osmosis inversa en el tractament de les aigües residuals. Oriol Ginès, Business & Digialitzation Manager a SPIN, va parlar de la integració de la digitalització en les EDARs industrials i els seus avantatges. Finalment, Xavier Cantarero, bussiness developer a HACH, va exlplicar sobre tecnologies digitals per l’assegurament dels límits dels abocaments.

Amb més de 110 assistents, la jornada va servir per donar a conèixer les novetats del nou marc normatiu i els reptes associats al tractament i gestió de les aigües residuals en diversos sectors industrials. També es van presentar solucions i tecnologies innovadores per a la millora de la gestió de les EDARi. A més, l’espai de networking va afavorir retrobaments entre professionals, fomentant la creació de sinergies i col·laboracions, i oferint un espai per debatre sobre els temes tractats durant la sessió.

Aquesta jornada és en el marc de les actuacions que el clúster farà cada any d’un esdeveniment centrat en els usuaris de recurs d’aigua, fruit de les activitats del grup de treball d’usuaris de recurs del CWP per impulsar jornades, activitats i projectes en cooperació amb empreses industrials que estan treballant per assolir una gestió el més sostenible possible de l’aigua.

Similar Posts