Es celebra a Tenerife l’esdeveniment final del projecte europeu Sea4value

  • S’ha testejat en un laboratori mòbil un tren de tecnologies disruptives que permeten recuperar minerals i metalls del mar

El passat 26 de setembre es va celebrar a Tenerife l’esdeveniment final del projecte europeu Sea4Value, finançat per la convocatòria Horizon 2020. Durant aquest esdeveniment, es van presentar els resultats obtinguts després de més de quatre anys de recerca, en els quals s’han testejat deu tecnologies disruptives per recuperar minerals i metalls de les salmorres procedents de les plantes dessalinitzadores. Aquestes tecnologies s’han implementat i provat en un laboratori mòbil o “moving lab” instal·lat a Tenerife. El projecte, coordinat per Eurecat amb la participació de més de 16 socis europeus, ha tingut com a objectiu desenvolupar solucions innovadores per convertir les salmorres, fins ara considerades un rebuig, en una nova font de valor dins de l’economia circular.

El dia abans de l’esdeveniment final, el 25 de setembre, es va dur a terme una reunió híbrida entre els socis del projecte i experts en dessalinització i valorització de salmorres. En aquesta sessió es va dur a terme el tancament del CWA (CEN Workshop Agreement), que té com a objectiu proporcionar directrius sobre les millors pràctiques per a la mineria de salmorra sostenible. Això permetrà garantir que la innovació desenvolupada durant el projecte tingui una aplicació pràctica, tenint en compte aspectes com la circularitat de les plantes dessalinitzadores, així com els impactes ambientals i econòmics.

L’endemà, el 26 de setembre, es va realitzar la conferència final sota el títol “Noves tecnologies d’extracció de minerals i metalls de les salmorres marines en plantes dessalinitzadores d’aigua de mar”. Organitzada pel Catalan Water Partnership, Eurecat i Aqualia, la conferència va servir per presentar els resultats del projecte i altres iniciatives similars desenvolupades a Tenerife. Sandra Casas, coordinadora tècnica del projecte per part d’Eurecat, i Naiara Hernández, d’Aqualia, van iniciar l’esdeveniment amb una presentació del projecte i dels seus principals resultats.

A continuació, es van exposar projectes relacionats com SEArcularMINE (presentat per Fabrizio Vicari de ResourSeas), IDIWATER i el TESTBED DE VALORIZACIÓN DE SALMUERRA (presentats per Baltasar Peñate de l’Institut Tecnològic de Canàries) i REWAISE (per Juan Arévalo de FCC Aqualia). La jornada va concloure amb una taula rodona amb experts locals i una visita al Centre d’Innovació “Water and Added Value European (WAVE) Center”, on està situat el “moving lab” del Sea4Value.

L’esdeveniment va comptar amb més de 50 participants, incloent mitjans de comunicació i ràdio local. A més de difondre els resultats del projecte, la trobada va servir com a reunió final del consorci, abans de la clausura definitiva del projecte prevista per novembre de 2024.

Finalment, el projecte Sea4Value serà presentat a nivell internacional durant la fira ECOMONDOa Rimini, Itàlia, el proper 6 de novembre a les 10:30h a l’escenari principal de la Hall Est. El CWP, que estarà present durant tota la fira a l’estand B5-504 amb representació del Sea4value, disposarà d’invitacions per tots aquells interessats que vulguin conèixer de primera mà els resultats d’un projecte que està donant un nou valor a les salmorres de les dessalinitzadores, contribuint a l’economia circular.

Similar Posts