EL WATER INNOVATION DAY DEL CLÚSTER DE L’AIGUA DE CATALUNYA RECONEIX EL MILLOR PROJECTE D’R+D EN EL CONTEXT D’ESCASSETAT HÍDRICA

El passat 23 de febrer, es va dur a terme el Water Innovation Day organitzat pel Catalan Water Partnership, un esdeveniment que va convocar a 150 experts, professionals i acadèmics del sector de l’aigua, centrat en compartir projectes d’R+D i solucions innovadores per a la gestió sostenible de l’aigua en contextos d’escassetat hídrica com la que està vivint Catalunya en l’actualitat.

En el marc d’aquest acte es va procedir a reconèixer  als millors projectes d’R+D escollits pels assistents a la jornada. Els projectes guardonats van ser per en primer lloc el projecte EVO, presentat per la Universitat de Barcelona i com a finalistes el projecte AtmosphAir presentat per  l’empresa DAM Aguas i que en el consorci del projecte compta amb les empreses B’GEO, SPIN, Sorigué i Aeris   amb i  Reaqua del Centre Beta de la Universitat de Vic.  Projectes focalitzats en la remediació de sòls contaminats, la mitigació de gasos d’efecte hivernacle en EDARs i la reutlització d’aigua en la indústria càrnica, respectivament

Prèviament s’havien presentat en la categoria de projectes d’R+D, a part dels finalistes i el guanyador: ABM amb el projecte AquatwinsCetaqua amb Guardian, Leitat amb HousefulAeris amb HydrousaICRA amb MultisourceIDAEA-CSIC amb RestoraUniversitat de Girona amb SherlockUniversitat Autònoma de Barcelona amb Sirah i Eurecat amb Suggereix. Molts d’aquests projectes tenen diverses empreses i universitats participant-hi, per tant son una representació de l’esforç col·lectiu de més de 30 entitats del sector de l’aigua català. Pel que fa les solucions solucions innovadores per part d’empreses hi van participar a Amphos21 amb AquaWELLSDupont amb Dupont B-Free TechnologyOptral amb Sistemes de monitorització per infraestructures de captació i transport d’aiguaAonchip amb Watersens Ulbios amb Ulbios Water.

L’acte benvinguda també va comptar amb les intervencions  de Jordi Cros, president del Catalan Water Partnership, que va remarcar que la jornada era una oportunitat per conèixer els projectes més avançats d’R+D, i que són els que ens ajudaran a futur a donar una millor resposta i va recordar que aquest 2023 el clúster celebrarà el seu 15è aniversari. Seguidament va intervenir Samuel Reyes, director de l’ACA, que va destacar la necessària implicació de tots els actors i l’aposta de l’Agència per la innovació com a eix estratègic i la necessària inversió per impulsar la digitalització, que també formen part de les solucions per la sequera.

Durant l’esdeveniment, Enric Queralt de CUADLL va presentar els principals resultats del projecte Aquifer, finançat en el programa de la convocatòria Interreg Sudoe, en el qual s’ha desenvolupat una plataforma per a la preservació, vigilància i gestió integral dels aqüífers i que ha permès desenvolupar un pilot en el Baix Llobregat.

Finalment la sessió va acabar amb una intervenció de Jaime García Cantero, director de continguts a Retina ElPaís, que va fer la ponència “¿Policrisis o permacrisis? Innovación ante el fin de la abundancia”

Similar Posts