“Transició hídrica als sectors i activitats econòmiques”: el full de ruta per a una transició hídrica factible i sostenible

El passat 10 d’abril es va presentar l’informe “Transició Hídrica als Sector i Activitats Econòmiques” per part de la Cambra de Comerç de Barcelona en el marc de l’Observatori de Transició Hídrica i amb el suport del Catalan Water Partnership en la seva elaboració. L’estudi va ser executat durant el 2024 i part del 2025, un període marcat per la sequera i les restriccions en l’ús de l’aigua, a partir de les dades facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua i entrevistes a diversos actors del sector de l’aigua i dels deu sectors econòmics analitzats. Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona va assenyalar en la jornada de presentació, que malgrat el recent increment en el nivell dels embassaments “no s’ha de cometre el mateix error” fent referència a la sequera del 2007 – 2008, quan un cop aquesta va finalitzar, es van aparcar les inversions en infraestructures del cicle de l’aigua i es va deixar de prioritzar les actuacions a realitzar, entre les quals va manifestar la importància d’afegir-ne relacionades amb el suport a les empreses per adaptar-se al canvi climàtic i a futures sequeres.

L’objectiu de l’estudi ha estat analitzar la demanda d’aigua del conjunt de les activitats econòmiques industrials i de serveis a partir de les dades disponibles, assenyalant que encara avui no s’ha pogut caracteritzar el 100% del consum de la demanda, però que aquest estudi permet tenir una primera visió d’una part important, la seva evolució i el repartiment entre sectors. Les conclusions de l’estudi són, entre d’altres, que les empreses necessiten millor assessorament, més suport i estímuls per a les inversions vinculades a la transició hídrica de la mateixa manera que fa anys que es fa amb l’energia. També anima a les empreses a seguir millorant en la seva eficiència en el consum d’aigua per poder ser més resilients en futurs contextos d’escassetat hídrica. Això serà possible si es faciliten inversions, es prioritzen projectes i actuacions innovadores en la gestió sostenible de l’aigua. Lligat a això, la cambra estima necessaris 390 M€ d’incentius en 5 anys per ajudar a les empreses a fer la transició hídrica i que les administracions públiques prioritzin també el suport a la demanda en aquest camí. Això inclou des de la creació d’oficines per a la transició hídrica, incrementar el suport a auditories d’aigua, més inversió en R+D i digitalització en aigua per als sectors econòmics i un gruix d’inversions destinades a que les empreses modernitzin processos i la gestió de l’aigua en les seves instal·lacions, especialment pensant en moltes petites i mitjanes empreses.

La jornada de presentació de l’estudi va comptar amb la benvinguda de Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Oriol Alcoba, director General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, i Concha Zorrilla, directora General de Transició Hídrica de la Generalitat de Catalunya, que van destacar la importància de treballar amb la demanda i l’impacte econòmic de la sequera a moltes empreses. De fet, el Director General d’Indústria, va destacar l’estudi realitzat l’any passat pel Catalan Water Partnership de vint-i-quatre casos d’èxit en la gestió de l’aigua com un antecedent a l’informe que es va presentar. Alicia Casart, directora d’Estudis d’Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona va presentar l’estudi, destacant els objectius del mateix, les conclusions i les propostes per a la transició hídrica en un pla a deu anys acordat entre tots els actors. Abans de la cloenda es va dur a terme la taula rodona “Reptes i actius de la transició hídrica – visió dels sectors econòmics” on Xavier Amores, director del CWP que ha dirigit l’estudi, va actuar com a moderador en un panell on van participar: Núria Mallen, responsable de Gestió del Medi Ambient a Família Torres, Marta Font, directora associada de Medi Ambient de Coca-Cola Europacific Partners, Marc Fargas, conseller delegat d’AITASA i Laura Pérez directora de Medi Ambient de l’Hotel Samba. En aquesta taula es va destacar la participació de més de seixanta experts, associacions sectorials i acadèmics, i com s’havien detectat casos d’èxit en tots els sectors que des de fa anys treballen per tal d’estalviar aigua, promoure la reutilització i incorporar la transició hídrica a la seva estratègia, dels quals aquests quatre casos són dels més destacats. Finalment, Eloi Planes, vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona i president executiu de Fluidra, va cloure la jornada destacant que Catalunya tenia l’oportunitat de liderar tecnològicament i empresarialment una estratègia de creixement en els sectors econòmics assolint major eficiència en l’ús del recurs.

Taula rodona “Reptes i actius de la transició hídrica – visió dels sectors econòmics”

L’Observatori de Transició Hídrica

L’objectiu de l’Observatori per la Transició Hídrica (OTH) és clar: posicionar les empreses de Catalunya com a referents mundials (sobretot en el Mediterrani) en la gestió de situacions d’emergència hídrica i la transició cap a nous models. Vol construir propostes amb la intenció d’aquest model, tan pel que fa als recursos hídrics com al consum d’aigua i apuntar a un pla d’actuació per assegurar una transició factible i sostenible.  L’Observatori ha estat creat per la Cambra de Comerç de Barcelona i liderat pel vice-president primer de la Cambra, Eloi Planes. En formen part Alicia Casart i Narcís Bosch per part de la Cambra i el Consell General de Cambres respectivament, i  també David Tapias, Carlos Campos i Xavier Amores, director del Catalan Water Partnership, com a experts. A la vegada el OTH compta amb un consell assessor amb la participació de reconeguts acadèmics d’aigua a tota Espanya entre els quals hi ha representants de diverses entitats associades al clúster: Eurecat (Miquel Rovira), Universitat de Girona (Anna Ribas), Universitat Politècnica de Catalunya (Rafael Mujeriego), Centre Tecnològic BETA – UVIC (Sergio Ponsá), ICRA (Maite Pijuan) i la Universitat de Barcelona (Montserrat Termes).

Similar Posts