Es celebra la jornada Aigua, Vinya i Celler que aborda els reptes de la gestió de l’aigua al sector vitivinícola

El passat divendres 25 d’octubre, es va celebrar la Jornada “Aigua, Vinya i Celler: de la captació a l’eficiència” al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès. Organitzada per INNOVI (el clúster del vi), l’AVC (Associació Vitivinícola Catalana) i el Catalan Water Partnership (CWP), l’objectiu de la jornada va ser compartir els resultats de diversos projectes que afronten els reptes d’una gestió d’aigua sostenible en el sector vitivinícola, especialment afectat per la sequera i el canvi climàtic.

Durant aquest 2024 s’han dut a terme tres projectes clau per abordar l’ús eficient de l’aigua: l’estudi de fonts alternatives com les aigües regenerades per al reg de vinyes, la captació d’aigües d’escorrentia pluvial a través de basses i la implementació de solucions tecnològiques per optimitzar l’aigua en cellers, l’últim emmarcat en el projecte ViWaTec.

La jornada va iniciar-se amb una benvinguda de Mireia Torres, presidenta d’INNOVI i vicepresdenta de l’AVC, qui va remarcar la importància de la innovació tecnològica en la gestió hídrica. Tot seguit, Eloi Montcada, clúster manager d’INNOVI, va presentar el context actual del sector vitivinícola en relació a la disponibilitat d’aigua expressant la importància de la col·laboració entre els dos sectors per abordar els reptes que es presenten, especialment per garantir l’aigua necessària per al reg de vinyes.

En el segon bloc es van presentar, a través de diferents projectes en els quals les tres entitats col·laboren conjuntament, solucions eficients per la captació i gestió de l’aigua en les vinyes i els cellers.

En primer lloc, Lluís Baldi, director de CIM Aigua,  va exposar el projecte de Grups Operatius per a l’ús d’aigua regenerada en vinyes de secà, destacant tecnologies potencials i els recents canvis normatius amb la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat del Reial decret 1085/2024, de 22 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament Europeu de reutilització de l’aigua i es modifiquen diversos reials decrets que regulen la gestió de l’aigua.  

Lluís Baldi en la ponència d’ Aigua regenerada i reg de la vinya: Viabilitat tècnica i normativa

Seguidament es va presentar els resultats del projecte de Grups Operatius per a l‘estudi de la recol·lecció d’aigües d’escorrentia pluvial mitjançant basses en medi natural per a cultius llenyosos de secà amb la ponència “Basses amb aigua de pluja: com ho hem de fer?” de la mà de Narcís Pi, cap de projectes i responsable de clients d’ABM Consulting. Narcís va compartint els detalls de la Guia tècnica del projecte.

Narcís Pi d’ABM durant la presentación de la Guia per la planificació, construcció i explotació de basses de captació d’aigües d’escorrentia puvial pel reg de vinyes

Finalment, per tancar el bloc, es van presentar els resultats del projecte ViWaTec, destacant el Catàleg de serveis i tecnologies i la Guia de bones pràctiques per a l’estalvi d’aigua en els cellers. Coordinat pel CWP, amb la participació d’ABM, CIM Aigua, Dr. Canico, Geoservei, INNOVI, l’AVC i tres cellers. El projecte s’ha centrat en implementar tecnologies i estratègies innovadores per millorar l’eficiència hídrica en cellers. La presentació va estar a càrrec d’Aina Amegual, R&D project manager del CWP, Ruth Canicio, directora de Dr. Canicio Consulting Chemist i Joan Solà, director de Geoservei Projectes i Gestió Ambiental.

Aina Amengual del CWP, Joan Solà de Geoservei i Ruth Canicio durant la presentación dels resultats del projecte ViWaTec que inclou una Guia de bones practiques per la millora de la gestió de l’aigua als cellers

En el darrer bloc de la jornada, diversos cellers van compartir els seus casos d’èxit de gestió de l’aigua. Van participar Núria Mallen, responsable de gestió de medi ambient de Familia Torres, David Piqué, enòleg de Gramona i Jordi Ventura, responsable de gestió de mediambient de Recaredo. Finalment, la jornada va concloure amb la ponència de Elisabet Perna, tècnica de viticultura a l’INCAVI on va parlar sobre casos pràctics d’eficiència en l’ús de l’aigua per un reg de supervivència.

Amb més de 65 participants, la jornada va reunir experts, cellers i professionals del sector de l’aigua per explorar innovacions en la captació, tractament i reutilització de l’aigua en el sector vitivinícola, afavorint un espai de diàleg i intercanvi per garantir una gestió hídrica més sostenible.

Similar Posts