El Grup Operatiu RE2AQUA analitzarà el potencial de reducció del consum d’aigua en el sector agroalimentari mitjançant estratègies de reutilització
El Grup Operatiu RE2AQUA té com a objectiu generar evidències científiques i tècniques que permetin superar les possibles barreres legislatives que limiten la reutilització d’aigua recuperada en la indústria agroalimentària, especialment aquelles limitacions basades en l’origen de l’aigua. Això permetrà al sector seguir millorar en eficiència en la gestió de l’aigua, contribuint a la seva adaptació als escenaris d’escassetat hídrica presents i futurs, minimitzant l’impacte sobre la seva activitat econòmica i fent una gestió més sostenible dels recursos hídrics.
El Grup Operatiu avaluarà l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores per obtenir aigua d’alta qualitat a partir de corrents residuals de diferents indústries agroalimentàries, amb el potencial de ser reutilitzada i/o reciclada dins de la mateixa indústria. Aquestes solucions contribuiran a reduir la dependència dels recursos hídrics convencionals i a complir amb possibles limitacions al consum relacionades amb els episodis de sequera com el que estem immersos actualment, en el qual el Pla Especial de Sequera de Catalunya estableix reduccions en el consum d’aigua segons l’escenari de sequera (15% en estat d’excepcionalitat i 25% en estat d’emergència).
La primera fase del projecte ha consistit en la caracterització fisicoquímica de diferents tipus d’aigua de procés en empreses agroalimentàries, ja siguin aigües residuals tractades mitjançant sistemes biològics, mitjançant processos fisicoquímics, aigües residuals no tractades, o bé aigües de procés (xarxa separativa).
Un cop caracteritzades, s’identificaran els usos potencials de l’aigua recuperada en cada una de les indústries agroalimentàries participants del projecte, i es seleccionaran les tecnologies innovadores més adequades per al tractament de les diferents corrents residuals líquides i que permetin la reutilització d’aigua en processos de neteja i refrigeració, la recirculació en processos industrials i la reutilització per al reg de cultius.
També es durà a terme una avaluació del risc associat a la reutilització de l’aigua, en funció de la seva qualitat i considerant paràmetres fisicoquímics, presència de patògens, desinfectants i residus de productes de neteja. Aquesta anàlisi es durà a terme segons la normativa vigent: el RD 1085/2024 sobre reutilització de l’aigua i el RD 3/2023 sobre criteris tècnic-sanitaris de qualitat de l’aigua de consum. A més, el projecte estudiarà la viabilitat tècnica i econòmica de les tecnologies analitzades. Finalment s’elaborarà un document de recomanacions i procediments administratius. Aquest document permetrà transferir la informació generada a altres empreses del sector agroalimentari, facilitant la difusió del coneixement i proporcionant recomanacions a l’administració.
El projecte està coordinat pel Catalan Water Partnership (CWP), liderat per l’empresa La Fageda i compta amb la participació de BonArea, Torrent i Fills, la Cooperativa de Falset-Marçà i el Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic com a centre tecnològic.
RE2AQUA és una Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per:
