Difusió dels resultats finals del projecte Sea4Value – extracció de minerals i metalls de les salmorres de mar – a la fira ECOMONDO
- El projecte H2020 Sea4Value finalitza amb èxit, amb la presentació dels seus resultats a la fira ECOMONDO, referent en economia circular i tecnologies verdes a la Mediterrània.
- Eurecat (coordinadors), Aqualia, UPC i el CWP i 12 socis europeus més han participat en el desenvolupament de 10 tecnologies disruptives per recuperar metalls i minerals valuosos de les salmorres de les dessalinitzadores de mar.
Després de més de 4 anys d’investigació i desenvolupament, el projecte H2020 Sea4Value arriba al seu final amb la participació a la fira ECOMONDO (Rimini, Itàlia), un punt de trobada internacional de tecnologies, serveis i solucions industrials del sector green i l’economia circular en la regió Mediterrània.
El projecte, coordinat per Eurecat i participat per Aqualia, la UPC i el Catalan Water Partnership (CWP), així com 12 altres socis d’arreu d’Europa, ha dissenyat i testejat la viabilitat d’un total de 10 tecnologies disruptives (incloses tecnologies avançades de concentració, cristal·lització i de separació selectiva) per recuperar minerals i metalls (Mg, B, Sc, In, V, Ga, Li, Rb, Mo) de les salmorres procedents de les dessalinitzadores de mar. Aquestes tecnologies s’han implementat i provat en un laboratori mòbil o “moving lab” instal·lat a Tenerife i gestionat per Aqualia. Sea4value ha fet un pas important cap a l’objectiu de convertir les plantes dessalinitzadores en la tercera font de recursos valuosos per a la Unió Europea.
Imatge 1. Laboratori mòbil instal·lat a Tenerife per validar les 10 tecnologies disruptives per separar, concentrar i cristal·litzar minerals i metalls de salmorres d’aigua de mar.
El CWP, responsable d’assegurar el contacte i la transferència dels resultats als potencials interessats del projecte – stakeholder engagement, ha participat com a expositor en la fira ECOMONDO (5 – 9 de Novembre) a l’estand 504 del pavelló B5 compartit amb ACCIÓ i altres empreses catalanes per assegurar la difusió del projecte Sea4Value a tots els potencials interessats de la fira. El CWP va dur a terme reunions específiques amb empreses industrials així com amb altres clústers i delegacions europees i del Canadà.
El dia 6 de novembre, en el marc de la fira, es va celebrar l’última jornada del projecte Sea4Value on es van presentar els resultats assolits en la recuperació de minerals i metalls de les salmorres de mar. La jornada va ser iniciada i moderada per Aina Amengual, R&D Project Manager del CWP, i va continuar amb la presentació de David Sanchez, investigador a l’àrea de sostenibilitat d’Eurecat, qui va presentar una visió de conjunt del projecte i els principals assoliments. Sanchez va explicar que gràcies al projecte s’ha pogut crear un mapa exhaustiu amb la caracterització de més de 100 salmorres d’arreu del món i també d’un document estandarditzat sobre les millors pràctiques per a la mineria de salmorra sostenible a partir de l’execució del CEN Workshop Agreement.
Imatge 2. Presentació de la sessió “Novel technologies in seawater desalination plants to extract minerals and metals from seawater brines” per Aina Amengual del CWP i David Sanchez d’Eurecat
Tot seguit, es van donar a conèixer 4 de les tecnologies desenvolupades en el projecte Sea4Value:
- Membranes de nanofiltració avançada pel pretractament de les salmorres, a càrrec de Arto Pihlajamäki, professor associat de la LUT School of Engineering de Finlàndia.
- Evaporador avançat completament basat en polímer, a càrrec de Heike Glade, Cap del departament de Recerca de la University of Bremen.
- Evaporador avançat amb sistema integrat de subministrament de calor de vapor en buit, a càrrec de Panagiotis Pappas, Technology Development Leader de SEALEAU B.V.
- Electrodiàlisi amb membranes bipolars (EDBP) per a la recuperació selectiva de bor (B) a càrrec de Mariana Figueira, investigadora d’Eurecat.
Finalment, la sessió va comptar amb la presentació de Naiara Hernández, Project Manager del departament d’R&D d’Aqualia, qui va presentar els resultats de la implementació de les tecnologies disruptives al moving lab, així com els principals resultats obtinguts. Les tecnologies s’han testejat i validat amb 3 salmorres reals de l’oceà Atlàntic (Tenerife) i del mar Mediterrani (Israel i Espanya).
La sessió va despertar un gran interès entre els més de 30 participants que van assistir presencialment a la fira. A més, la sessió es va transmetre online i estarà disponible al canal de Youtube del projecte Sea4value per a nous interessats.
Cal mencionar que el dia 7 de novembre Lucia Gusmaroli, European Projects Area Manager del CWP, també va dur a terme un pitch presentant el projecte Sea4Value durant un esdeveniment d’intercanvi entre Catalunya i Emília-Romanya al voltant de tecnologies verdes organitzat per ACCIÓ en el mateix marc de la fira ECOMONDO.
Imatge 3. Presentació del Sea4Value per Lucia Gusmaroli del CWP durant l’esdeveniment sobre tecnologies verdes impulsat per Acció.
La fira ECOMONDO ha permès tancar amb èxit el projecte Sea4Value, difonent-ne els resultats finals a un públic industrial i internacional amb un gran interès pel projecte. Les tecnologies desenvolupades i testades durant el projecte necessiten ara ser escalades a pilotatges de major envergadura per continuar el camí fins a la seva comercialització i implementació a escala real en diverses plantes dessalinitzadores arreu del món.