La manca d’aigua emergeix com una amenaça de primer ordre per la supervivència i viabilitat futura dels cultius, afectant especialment i de manera significativa els conreus llenyosos en zones de secà. A mesura que els impactes del canvi climàtic es fan més evidents, la disponibilitat d’aigua es redueix, posant en perill no només la producció immediata sinó també la continuïtat de les explotacions agrícoles en aquestes zones.
Per tant, considerant l’actual context de sequera, esdevé imperatiu implementar pràctiques agrícoles sostenibles i solucions de gestió de l’aigua. Aquests esforços no només han de centrar-se en la millora de l’eficiència de l’ús de l’aigua, sinó també en l’exploració de tècniques agrícoles innovadores i en la cerca de fonts d’aigua no convencionals.
Una estratègia prometedora és l’aprofitament de les aigües d’escorrentia durant episodis de precipitació, emmagatzemant-les en basses de captació per garantir-ne la disponibilitat en períodes secs. Així, l’objectiu principal del projecte de Preparació de Grup Operatiu és estudiar el potencial de la recol·lecció d’aigües d’escorrentia pluvial mitjançant basses, en un marc normatiu, tècnic i de governança. A més, aquest projecte busca establir les bases per a la creació de futurs grups operatius que permetin desenvolupar basses capaces de garantir un mínim de reg per als cultius llenyosos de secà, greument afectats pel canvi climàtic.
El resultat principal del projecte ha estat l’elaboració d’una guia de referència sobre criteris tècnics per a la implementació de basses amb finalitats de reg, un document pràctic que facilita la transmissió de coneixements de manera estandarditzada als actors agrícoles del territori. Abans de la creació de la guia, s’ha dut a terme un estudi sobre l’estat de l’art en l’ús de basses i s’ha recopilat informació de primera mà d’actors vinculats a les explotacions agrícoles, així com experts en enginyeria, construcció i aspectes normatius.
A més, s’ha elaborat un document estratègic que pretén esdevenir un full de ruta per a planificar accions concretes per a la construcció de basses, en col·laboració amb algunes de les entitats participants en el projecte. Aquesta iniciativa ha estat finançada per la línia de Grups Operatius del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya, i s’executa a través d’una cooperació intersectorial amb diversos actors com són la consultoria ABM, el clúster INNOVI, i els cellers Llopart, Sumarroca i Juvé i Camps.
“Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027”
La manca d’aigua emergeix com una amenaça de primer ordre per la supervivència i viabilitat futura dels cultius, afectant especialment i de manera significativa els conreus llenyosos en zones de secà. A mesura que els impactes del canvi climàtic es fan més evidents, la disponibilitat d’aigua es redueix, posant en perill no només la producció…
Inici | 30/01/2024 |
Final | 30/10/2024 |
Cookie name | Active |
---|